У цркви Светог Нектарија у Хумцима код Никшића је отпочело фрескописање храма

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Методија, у цркви Светог Нектарија у Хумцима код Никшића, у понедјељак, 16. октобра 2023. године, отпочело је фрескописање храма.

У цркви Светог Нектарија у Хумцима код Никшића је почело фрескописање храма

Старјешина овог храма је Архијерејски намјесник ниишићки протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Фрескопис ради фрескописац Борис Маркуш, који се, иначе, специјализовао за живопис на Академији СПЦ за уметност и конзервацију у Београду, одсјек за фрескопис и иконопис и осликао је велики број  храмова наше Цркве.

Оцијенио је да се велелепни храм  Светог Нектарија Егинског одваја од других својим ранохришћанским изгледом и неким линијама старозавјетних прародитељских храмова.

„Специфичним га чини бијели камен са украсним каменим плочама. Живопис ће бити урађен у фреско техници са донекле посебним стилом, односно комбинацијом естетских симбола раног хришћанства и византијске класике, а све по благослову Владике Методија и идеји протојереја-ставрофора Слободана Бобана Јокића и архитекте Никодима Жижића. На источном зиду олтара се изводи осликавање сцене Васкрсења Христовог са Службом Архијереја и неким сценама символима Евхаристије. На бочним зидовима ће бити осликани српски и свеправославни Светитељи, а на западном зиду сцена Христовог страдања. Живопис ће се наставити почетком маја 2024. године, а до тада ће бити урађен под у храму“, навео је за сајт Епархије будимљанско-никшићке Борис Маркуш.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe