О. Миајло Бацковић: Превлачка Крстионица је била и остала симбол побједе над безбожништвом

Светом Пређеосвећеном Литургијом, која ће се служити у уторак 2. априла 2024. године, молитвено ће бити обиљежена годишњица од покушаја рушења Крстионице на Михољској Превлаци, што је био увод у касније догађаје који су резултирали величанственим литијама и одбраном Цркве и Светиња у Црној Гори.

Крстионица

У ноћи између 1. и 2. априла 2019. године, пловилима пловне јединице МУП-а са мора и на десетине припадника интервентне јединице МУП-а са копна, опремом за разбијање демонстрација, покушали су да сруше Сузу Његошеву. Грађани Тивта, околних мјеста  и већине градова Црне Горе, потом су више од два мјесеца бранили  Крстионицу и одбранили је.

Тај удар на Крстионицу, а преко ње на Српску Цркву у Црној Гори, протојереј Миајло Бацковић, ондашњи парох горњегрбаљски, назива најновијим обликом посткомунистичке власти, мада сматра да је она у то вријеме још увијек била комунистичка власт, тзв. неолиберализам, односно „вук у јагњећој кожи“, који је у Црној Гори био отјелотворен као ДПС са својим сателитима.

„Спроводили су „коначни обрачун“ са историјом, традицијом од наметања језика након 2006. године, тзв. ЦПЦ и свих других видова притисака на нашу Цркву, а који су сваким даном били све већи и покушавали да и Цркву натјерају да пристане, али, наравно, хвала Богу, безуспјешно. Мислили су, дакле, да могу са притисцима, наметањима и уцјенама да натјерају Цркву да пристане на њихову „игру“, која је, услед њихових бахатости, била да све контролишу и стрпају у свој џеп, па су мислили тако и Цркву и вјерни народ. Знамо сви да је кулминирало предлогом Закона о слободи вјероисповјести“, подсјећа о. Миајло, додајући да се крајем 2018. године почело размишљати о томе да се на Михољској Превлаци код Тивта направи Крстиониоца, јер је, како наводи он, био све већи број вјерника који су долазили са жељом да се крсте у сједишту прве Зетске Епископије, коју је Свети Сава поставио 1220. године, одмах након добијања аутокефалије у Никеји 1219. године.

Крстионица

„Он већ 1220. године поставља свог замјеника, првог зетског епископа и то је данашња наша Митрополија, наравно, у континуитету, светосавска Епархија, преко 800 година. Овдје на мученичкој и страдалној Превлаци у којој је кренула духовна обнова проналаском Моштију Светих Превлачких мученика, а ове године ће бити тачно 30 година од њиховог мироточења, и саборима Православне омладине који су се исто тамо дешавали, управо, задњих 30 година. Духовном обновом, кренула је и прича о физичкој обнови. Све то није одговарало актуелној политици у том периоду, јер негирати цијело вријеме суштину постојања народа у Црној Гори, а онда дозволити да се обнови Светосавска Епархија и сједиште прве светосавске Епархије чији је континуитет са Светим Савом за сво ово вријеме није им се уклапало, а бојим се не уклапа се ни данас многима у политичку причу о Црној Гори“, закључује Отац Миајло.

Притисак на Цркву, након Другог свјетског рата до данас, кулминирала је, по ријечима о. Миајла, пријетњом да ће се физичким нападом срушити мала Крстионица у манастиру.

„Како рече један добри човјек из Боке Саво Клакор, тражити од Цркве да сруши крстионицу у манастиру је исто као да тражите да се у болници сруши породилиште. Дакле, један безуман захтјев, ми смо због све већег броја крштавања људи у мору, у неусловним приликама, хтјели да ту обновимо крстионицу која је ту била још из 5. вијека, близу мјеста гдје се данас налази наша Крстионица и да ту традицију крштавања људи у мору, у тој нашој великој светињи, обновимо. Тако смо дошли на идеју да се изгради Крстионица која својим почетком, па до данас, има своју причу. Господ је дао да она носи, да постане симбол прво борбе, страдања, а онда наравно васкрсења и побједе цијеле наше Црне Горе и наше Цркве“, наводи протојереј Миајло Бацковић.

Подсјећа да 1. на 2. април 2019. године, тачније 2. априла рано ујутру, пред зору, 120 полицајаца с копна и са мора опколило је светињу на Превлаци и покушало физички да упадне, да омогући рушење и да се сруши тих 11 и по квадрата.
Крстионица

„Могли би рећи физички да је црква једне понте потпуно грађевински „небитна“ и „мала“ у односу на све оне нелегалне објекте широм наше обале који су у непосредној близини те крстионице. То је, наравно, био полички обрачун са Црквом, можемо рећи покушај „коначног обрачуна“ са Црквом, јер су ту први пут физички насрнули да руше светињу и дошли са полицијом, не кривећи, наравно, те људе. Ни дан данас не кривим те полицајце, од којих је већина дошла безвољно. Знам неке од тих људи који се крштавају и вјенчавају управо на тој Крстионици и данас долазе у ту светињу“.

„Најава је била да ће доћи ујутру око 9 сати, наравно, ми смо знали да ће они пробати раније да дођу да би нас предухитрили. То се и десило у зору пред свитање негдје око 4, 5 сати и покушали да уђу физички и обезбиједе рушење наше Крстионице. Тај дан ујутру сам служио на Превлаци и позвао народ да дође ко може да одбранимо светињу. Дошло је мало више од 100 људи колико их је било ту у том тренутку и остало је све, да кажем, историја позната већини наших грађана, не само овдје, него и у свијету зато што знам какав је био одзив људи у мјесецима након тога и могли бисмо рећи да је тај дан 1. на 2. април, односно да је рано ујутру 2. априла почетак побједе наших Светиња у Црној Гори. Ту се први пут зачула она дивна, побједоносна, васкршња пјесма “Не дамо Светиње“, конастатује отац Миајло.

Та пјесма је после, додаје он, китила улице наших градова у нашим литијама и познато је шта се десило 30. августа.

„Превлачка Крстионица била је и остала, хвала Богу, симбол побједе над безбожништвом, над свим оним лошим што се дешавало у нашем народу“, истакао је о. Миајло, упутивши позив учесницима одбране Светиња у Црној Гори да дођу и присуствују Литургији која ће се служити на Превлачкој Крстионици.

„Позивам све који могу да, у уторак 2. априла у 17 сати, дођу да служимо Пређеосвећену Литургију на нашој Крстионици, коју ће служити игуман ове светиње архимандрит Бенедикт са свештенством, да заједно са нама прославе својеврсни празник побједе на дан када смо одбранили прву, физички нападнуту светињу у новијој црногорској историји, на начин на који је нападнута 1. на 2. април 2019. године. Дакле, још једном позив да дођете у Превлачку светињу на Крстионици уз побједносни поклич: Не дамо Светиње!“, поручио је протојереј Миајло Бацковић.       

 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe