Испуњавајући свете врлине облачимо се у Господа и Спаса нашег Исуса Христа

На дан када наша Света Црква Православна прославља успомену на Светог Теодора Тирона, у суботу 3. марта, Света Литургија служена је у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Испуњавајући свете врлине облачимо се у Господа и Спаса нашег Исуса Христа

Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Марко Ђурковић, уз саслужење протосинђела Никифора Миловића и свештеника Василија Брборића и Остоје Кнежевића. Вјерницима, сабраним на Теодорову суботу у празничном богослужењу, бесједио је протосинђел Никифор, секретар Епархијског управног одбора Епархије будимљанско-никшићке. Он је говорио о оним великим и радосним вијестима, које је донијело Свето Јеванђеље, од којих се прва односи на Божије стварање овог свијета, а друга, “ништа мање блага и радосна вијест је да ми људи треба да се обучемо у Христа“.

Испуњавајући свете врлине облачимо се у Господа и Спаса нашег Исуса Христа

“Господ је створио овај свет да бисмо се ми испунили Њиме, да бисмо се сјединили са Њим и зато је овај свет толико драгоцен, због тога је човек тако велико и драгоцено биће, јер је створено за живот вечни. Али, ми људи у овај свет унели смо грех, а кроз грех у свет је ушао ђаво, који покушава да нас одвоји од Бога да се не бисмо испунили Њиме и да не бисмо живели Њиме. Сваки наш грех, свака наша завист, наша мржња, пакост, злоба јесте дело ђавола којим се испуњујемо, уместо да се испуњујемо Господом“, казао је протосинђел Никифор.

Подсјећајући на ријечи апостола Павла, којима он позива на испуњење Господом, говорећи “Обуцимо се у Господа Христа и не угађајмо телу по његовим жељама“, протосинђел Никифор је нагласио да се у Христа облачимо светим крштењем у име Оца и Сина и Светог Духа. Међутим, да бисмо се, заиста, обукли у Господа ми морамо да се, нарочито, држимо другог дијела ове Његове заповијести и не угађамо свом тијелу, јер је људско тијело похотљиво и подложно свакој нечистоти.

Испуњавајући свете врлине облачимо се у Господа и Спаса нашег Исуса Христа

“Ово је благословено време, време Часног поста, зато, браћо и сестре, као што је то Господ Исус Христос својим примером показао, постивши 40 дана у пустињи, и ми треба да постимо, не угађајући телу своме по жељама његовим, већ да се кроз молитву, кроз вршење светих врлина, испунимо Њиме и обучемо у Христа. Ми се постећи, приближавамо Светом Васкрсењу Господа нашег Исуса Христа, Који је уништио смрт, Који је уништио грех, Који је уништио ђавола. Зато треба да се трудимо да постимо читав пост, јер какав је смисао нашег поста, ако постимо само прву недељу и причестимо се, а онда даље не постимо“, запитао се протосинђел Никифор.

Испуњавајући свете врлине облачимо се у Господа и Спаса нашег Исуса Христа

Он је додао да Господ не тражи немогуће од нас, не тражи више од онога што можемо да испунимо. Није немогуће бити хришћанин, а у нашим подвизима најкорисније је поучавати се примјерима светитеља Божијих којима се надахњујемо, о којима слушамо на светим службама и читамо у светим књигама.
“Поучимо се и примером светитеља, кога данас прослављамо, примером Светог Теодора Тирона. Ми данас, заправо, прослављамо чудо које се догодило половином 4. века, дакле, после његове мученичке смрти. Тај догађај се односи на време византијског цара Јулијана Одступника и архиепископа константинопољског Евдоксија. Безбожни цар Јулијан је наредио да се сва храна на пијаци у Константинопољу попрска крвљу идолских жртава да би се верни, који су желели да се причесте, омрсили, да би се испрљали крвљу идолском, да не би били спремни и приправни за Христа.“

Испуњавајући свете врлине облачимо се у Господа и Спаса нашег Исуса Христа

“Тада се јави архиепископу Евдоксију Свети мученик Теодор Тирон и рече му начин на који хришћани треба да избегну једење такве хране. И рече нека хришћани скувају пшеницу, нека је помешају са медом и од ње једу, а онда се причесте Божанским тајнама. Тако беху сачувани и приправни за примање Божанских тајни, јер Господ нам је у овом благословеном времену, као круну нашег подвига, нарочито у посту, дао Свето причешће, Свету тајну тела и крви, којом постајемо једно са Њиме и сједињујемо се са Њим за живот вечни. Дакле, причешћујући се на свакој Литургији ми пројављујемо, у конкретном историјском тренутку, ту вечност која ће доћи“, закључио је у својој бесједи протосинђел Никифор Миловић.

Уочи Теодорове суботе и на сам празник, Светој тајни исповијести приступио је велики број вјерника, који су се, потом, причестили Светим тајнама тијела и крви Христове.

Испуњавајући свете врлине облачимо се у Господа и Спаса нашег Исуса Христа

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe