Отац Слободан Јокић за “Светигору” након пожара у никшићкој Саборној цркви

У Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу данас око 11 часова дошло је до пожара, који је веома брзо угашен и у којем, Богу хвала, нико није повријеђен.

“На срећу, ватрогасна служба је брзо реаговала, тако да веће материјалне штете није било. Сви смо били затечени, али се, срећом, брзо одреаговало. Већ неко вријеме ми апелујемо да је потребно промијенити инсталације у цркви“, казао је за Радио Светигору протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Прота Слободан свједочи и о једном чуду које се догодило управо на данашњи велики празник – Крстовдан.

“У олтарској просторији, која је захваћена пожаром, остала је цијела, нераспаднута, рука која ту већ деценијама стоји, за коју ми не знамо чија је. Такође је и кивот у којем се налазила сачуван. Можда је и то неко знамење. Ових дана ћемо да се прекрстимо па да видимо зашто је Бог ово допустио и зашто се све ово десило. Можда је тренутак да се и ова светиња изнесе на цјеливање људима. Можда је све ово Божја опомена да будемо бољи и да више водимо рачуна и чувамо нашу Цркву која је наша кућа“, казао је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Након пожара Саборни храм Светог Василија Острошког је обишао предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, који је разговарао са секретаром Епархије будимљанско-никшићке Мирком Вукотићем, архијерејским намјесником оцем Слободаном Јокићем и оцем Данилом Зиројевићем.

“Општина Никшић ће у пуној мјери помоћи да се сагорели дио храма обнови, а овај догађај нас позива и да обновимо инсталације у храму и припремимо све за његово фрескописање како би коначно засијао пуним сјајем”, казао је том приликом предсједник Ковачевић, објављено је на сајту Опшине Никшић.

Према првим анализама, како се наводи у саопштењу локалне управе, узрок пожара су вјероватно дотрајале инсталације.

 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe