На темељима храма Усековање главе Јована Kрститеља служена Литургија

На темељима храма Усековања главе Јована Kрститаљ у Саограду код Бијелог Поља, на празник Усековање главе Јована Kриститеља служена је Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Мираш Богавац.

На темељима храма Усековање главе Јована Kрститеља служена Литургија

Њему су саслуживали протојереј-ставрофор Дарко Пејић и јеромонах Исихијe.

Бесједећи послије Литургије о. Дарко је подсјетио колико је у страшно вријеме у којем је живио Претеча Господњи и колико је  тешко било говорити истину.

„Ирод, који је бацио Јована у тамницу, у почетку га је уважао, сједио са њиме,  питао за савјет и слушао га. Међутим, није довољно само чути ријеч Пророка и ријеч Божју, треба се и држати те ријечи, треба је испуњавати. А Ирод је, чим је прва прилика дошла, славио је свој рођендан, и изађе кћерка од те жене коју је отео брату свом,  Соломија. И она је играла пред њим и допаде се то Ироду и рече јој, шта год затражиш од мене, чак и пола царства, даћу ти. Наравно, човјек се напио, славио, није ни мислио и својим ријечијма. Међутим, ђаво каже никада не спава. Она је отрчала до своје мајке да пита шта да тражи, и она је рекла „ на тањиру главу Јованову“. Ирод се растужио, али важније му је била ријеч и овоземаљска слава, као и већини људи који се вежу за земљу. Важније је земаљско него небеско, важније је да сачува слику о себи, него истину о себи. И он је послао џелата и убио Светог Јована. И данас ми овдје на овом мјесту, сјећамо се тог догађаја“, бесједио је о. Дарко.  

Он је додао да је иако је залагањем Иродијаде глава Светог Јована била бачена на прљаво мјесто, она на чудесан начин, промислом Божјим пронађена, и да отуда славимо и празник Прво и Друго обретење главе Јована Kрститеља, чији је храм у изградњи у Самограду.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe