Поука о покајању кроз примјер Свете Марије Египћанке

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у четвртак 1. марта, са свештенством Вечерњу службу у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке Ђурђевим Ступовима.

Након читања канона Светог Андреја Критског Преосвећени владика се ријечима поуке обратио сабраним вјерницима.

Он је казао да се у покајном канону Светог Андреја Критског, с разлогом више пута помиње и у помоћ призива Света Марија Египћанка, велика угодница Божија, која је имала изузетно велику и снажну наду у Божију милост.

“Марија је била жена блудница и због тога оптерећена многим гријесима. Своју природу, своју душу била је до те мјере испрљала и оптеретила гријесима да би многи помислили да за такве нема спасења. Међутим, покајање, које је доживјела када је приступила храму Васкрсења Христовог, поклањајући се Часном и животворном крсту, у њој је пробудило неку чудесну божанску енергију и дало јој снагу да остатак живота проведе у најсуровијим подвизима. До те мјере се духовно усавршила, очистила и просвијетлила да је постала велика Светитељка којој је Сам Господ откривао своје тајне, тајне спасења рода људског, обдарио је прозорљивошћу и чудесима, као све велике Светитеље у историји Цркве“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Поука о покајању кроз примјер Свете Марије Египћанке

Осврћући се на личност Свете Марије, владика Јоаникије је казао да је Господ на чудесан начин открио врлине ове Светитељке Божије, иако је она била одлучила да живот заврши у пустињи, далеко од људских очију. Велики духовник и врлински човјек Старац Зосима срео је изненада у пустињи, током Часног поста, Свету Марију и био свједок њених подвига и њеног светитељског лика.

“Дакле, драга браћо и сестре, у нашој вјери нема мјеста за очајање ни за најтеже грешнике, него увијек има мјеста за наду, за поправљање и то нам је велико ободрење. Нико од нас, наравно, неће помислити да је спреман на подвиге као што је била Света Марија Египћанка, али, угледајући се на њен примјер, сви имамо могућност поправљања и бескрајног усавршавања, бескрајног зато што је Божија милост бескрајна, неисцрпна и предубока и нема границе савршенства за оне који иду Божијим путем.“

“Од давнина су хришћани имали обичај да на почетку Часног поста прочитају житије Свете Марије Египћанке, па ето повода да се и ми сјетимо њене славне личности, њених врлина и њеног примјера, који је поучан за све хришћане и увијек се, у току овог Часног поста, истиче као узор свима који се кају, а, нарочито, највећим и најтежим грешницима“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe