Савјет РТЦГ утврдио: СПЦ грубо дискриминисана, неетичко и непрофесионално извјештавање Јавног сервиса

Та тијела су усвојила приговор Епархије будимљанско-никшићке, која се обратила РТЦГ због емисије "Црногорско црквено питање, емитоване на Првом програму 11. јула, чији је сценариста Живко Андријашевић, а редитељ Сенад Шахмановић.

Савјет РТЦГ утврдио: СПЦ грубо дискриминисана, неетичко и непрофесионално извјештавање Јавног сервиса

Комисија за представке и приговоре слушалаца и гледалаца и Савјет РТЦГ утврдили су да је СПЦ дискриминисана приликом извјештавања и да је у јулу два пута неетички и непрофесионално извјештавала о Цркви, пише ,,Дан“.

Та тијела су усвојила приговор Епархије будимљанско-никшићке, која се обратила РТЦГ због емисије „Црногорско црквено питање, емитоване на Првом програму 11. јула, чији је сценариста Живко Андријашевић, а редитељ Сенад Шахмановић.

– Емисијом „Црногорско црквено питање, чији је сценариста Живко Андријашевић, подстицани су вјерска и национална мржња, заговарајући вјерску, политичку и националну дискриминацију граћана Црне Горе, сматрају у Епархији.

Епархија је у пријави коју су Комисија и Савјет усвојили, указала да су у емисији изнесени једнострани ставови, који слиједи политичку линију Владе Црне Горе, као и владајуће партије у вези са намјером конфискације црквене имовине путем актуелног Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Комисија је предложила, а Савјет прихватио да да препоруку РТЦГ да омогући јавности пуне информације о црногорском црквеном питању на објективан начин, а да чињенице и ставови морају бити представљени равноправано.

Због тога Комисија очекује да ће уредништво у наредном периоду припремити следећу емисију у којој би било омогућено и да друге заинтересоване стране, већи број аутора, прије свега, историчара, изнесу своје ставове у вези са темом наводи сеу одлуци којује Савјет изгласао.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe