Петковдан молитвено прослављен у никшићком Саборном храму

У 19. недјељу по Духовима, на празник  Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, 27. октобра 2019, света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Петковдан молитвено прослављен у никшићком Саборном храму

Литургијом је началствовао протојереј Остоја Кнежевић, старјешина Саборног храма уз саслужење свештенослужитеља: протојереја Василија Брборића, Миодрага Тодоровића и ђакона Константина Дојића.

Бројни вјерни народ молитвено је учествовао у литургијском сабрању, са којима и свечари, који Свету Петку прослављају као небеску заштитницу.

Након читања светог Јеванђеља, сабраним вјерницима ријечима пастирске бесједе обратио се о. Миодраг Тодоровић.
Он се, најприје, осврнуо на јеванђељску причу о дјевојкама, које су кренуле у сретање Женику, од којих њих пет бијаху паметне па узеше уље за свјетиљке своје, а других пет бијаху луде, и не узеше уље у посудама са својим свјетиљкама.

„Тако и ми људи који немамо љубави, који немамо вјере, који немамо Духа Светог јесмо светиљке које не свијетле, јесмо празне светиљке гдје се пламен вјере не зажиже. Као такви бићемо подобни оном човјеку који ће живјети само по правилима земаљске логике“, навео је свештеник Тодоровић.

Честитајући празник, отац Миодраг је казао да данас прослављамо дивну светитељку Преподобну мати Параскеву, која је имала изобилно уља у својој светиљки, имала изобилно Духа Светог, о чему и данас свједоче њене свете мошти, које се налазе у румунском граду Јашију.  

„Није ни чудо кад је султан Бајазит понудио нашој царици Милици да бира шта хоће, да је дарује, мислећи по својој земаљској логици да ће она тражити посједе, злато или благо овоземаљско, а она је тражила мошти Преподобне мати Параскеве и добила их је. То је та свјетлост и зато се царица Милица уподобила Преподобној Параскеви, касније се замонашила и постала монахиња Евгенија. Из њених моштију, из њених дјела и данас до нас допире тај пламен Духа Светог“, бесједио је протојереј Миодраг Тодоровић.

На крају богослужења свештеници су благосиљали и преломили славске колаче данашњих свечара.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe