Конференција за новинаре поводом традиционалне културно-духовне манифестације „Дани Његошеви“

Поводом „XI Дана Његошевих“, у четвртак 11. новембра 2021. године, у Духовном центру, у Никшићу, одржана је конференција за новинаре на којој су представници Књижевног друштва „Његош“, као један од организатора, представили програм овогодишње манифестације.  

Конференција за новинаре поводом традиционалне културно-духовне манифестације „Дани Његошеви“

Пјесникиња Милица Бакрач, члан КД „Његош“, саопштила је да програм почиње у петак 12. новембра на Цетињу. Сабрање у Цетињском манастиру, у 18 часова, благословиће и дати уводну ријечи Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије, чиме ће свечано бити отворени 11. Дани Његошеви. У наставку, у Његошевој свечаној сали, пјесници ће говорити своје стихове у славу Његоша.

„Дан касније, у петак 13. новембра, прославићемо у Никшићу, дан Његошевог рођења. Програм ће, у 18 часова, бити одржан у Парохијском дому Светог Василија Острошког. Поздравним словом обратиће се Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић, а у име КД „Његош“ књижевник Милутин Мићовић, док ће тематску бесједу „Његош и Матија Бан“ одржати проф. др Горан Максимовић са Универзитета у Нишу. Своју поезију, такође, ће говорити пјесници, а вече ће употпунити хор Светог новомученика Станка.   

Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва Његош је казао да, како је Његош универзалан, велики свјетски пјесник, а првенствено велики национални пјесник, око њега можемо, сматра он, најлакше, најузвишеније и најсабраније да се саберемо и изнесемо пред њега унутрашњи смисао нашег времена, нашу проблематку и да за све нађемо ослонац у Његошевим стиховима.
„У претходним манифестацијама „Дана Његошевих“ често смо говорили о Лучи као основу Његошевог дјела, подвига и генијалности, али, ове године, с обзиром на једну глобално суморну атмосферу, наћи ћемо стихове који упућују на ону сјенку свијета и живота које је Његош, као велики гениј човјечанства, видио унапријед, а наравно и у свом времену“, казао је Мићовић.

Указао је на стихове из Луче микрокозма: „Сном је човјек успаван тешкијем, у ком види страшна привиђења, и једва се опредјелит може, да му биће у њима на спада“.

„Ови стихови би се могли ставити као лозинка савремене глобалне, да кажемо, и апокалиптичне ситуације у свијету под короном. Колико је Његош видио ту несигурност човјекову и сложеност свијета да субјект као носилац живота на земљи, у култури, он, чак, осјећа и тада, и данас и вавјек ту несигурност да ли ишта добро види, да ли елементарно може себе да види или је тако поробљен сном и утварама. То се у неким временима, као што је данашње, показује да је реално“.  

„Ређајући Његошеве дане увијек налазимо Његоша као великог, као актуелног мислиоца и пјесника, као оног који може да каже оно што ми не можемо. Сабирајући се око оваквих стихова и око његовог сложеног и укупног дјела, наши пјесници, углавном, из Црне Горе говориће стихове и пригодне бесједе, помажући се и ослањајући се на Његошево дјело, покушавајући тиме да покажу актуелност Његошевог дјела, али и нашу моћ приближавања његовим великим пјесничким формулама“, закључио је Мићовић.     

Ове године „Дани Његошеви“ одржавају се под покровитељством Општине Никшић, Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. Организатори су: Књижевно друштво „Његош“, НВО „Његошеве вечери поезије“ и УКЦГ.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe