Хришћани живе Небом, а ходе по земљи

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у месопусну недјељу, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Хришћани живе Небом, а ходе по земљи

Током свете Службе Божије, у којој су саслуживали свештеници беранског намјесништва и свештеномонаштво Манастира, Преосвећени Владика се сабраним вјерницима обратио архипастирском бесједом. Он је казао да православни хришћани треба да се труде да, кроз Свете тајне и благодатно врлински живот, у свечаном, али и страшном моменту доласка Господњег, буду учесници славе Божије.

Господ, истакао је Епископ Јоаникије, нам даје ту могућност, па је важно да се у овом животу трудимо, да се Богу молимо, кајемо за своје гријехе, постимо постове. Све што чинимо на личном, унутрашњем плану треба да се претвори у дјело, а Богу је најугодније када имамо милости и саосјећања за своје ближње, нарочито за оне који страдају, рекао је Његово Преосвештенство и наставио:

“Из данашњег Јеванђеља видимо да се Господ, у потпуности, поистовјећује са онима који страдају у овоме свијету, са гладнима и жеднима, са болеснима, прогнанима, са онима који се осјећају као странци у непознатом крају и непознатом народу, а сваки човјек у овоме свијету је, заправо, помало странац, јер смо ми опредијељени за Небо. Хришћани живе Небом, а ходе по земљи.“

“Они су становници Небеског вјечног града, вјечног Царства Божијег. И зато треба да се трудимо да када постимо постове, кајући се за своје гријехе, молећи се Богу и да чинимо добра дјела, да развијамо самилост, да развијамо саосјећање, осјећање за ближње своје и да за њих у своме срцу приправимо мјеста, да помогнемо ближњима када су у невољи, јер се, на такав начин, приопштавамо слави Божијој и царству Његовом, на такав начин Њему угађамо, са Њиме сједињујемо и Њему уподобљавамо.“

Хришћани живе Небом, а ходе по земљи

Сви који се труде да живе истински хришћанским животом, према ријечима Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у дан Страшног суда биће препознати као слуге Божије и стаће са десне стране Господа Бога, а десна страна Господа Бога не значи у просторном смислу, већ се односи на вјечну и непролазну славу Његову.

“Они који су Богу угодили и који са Њим имају заједницу биће са Његове десне стране, биће учесници Његове вјечне славе, јер, та десна страна је, заправо, учешће у вјечној слави Његовој. Са лијеве стране биће они који немају заједнице са Господом, који немају учешће у Његовој слави и који одлазе далеко, у мрак и у таму најкрајњу. Свакоме од нас дата је могућност да постане учесник Славе Божије, а пошто је човјек слободно биће он, исто тако, има могућности да оде и у мрак и таму најкрајњу. За шта ћемо се опредијелити, како ћемо свој живот организовати и којим ћемо путем ићи то зависи од нас, од наше слободне воље.“

Хришћани живе Небом, а ходе по земљи

“Ако будемо кренули правим Божијим путем за помоћнике имамо анђеле и светитеље и благодат Божију, која нас укрепљује непрестано у све дане живота нашег. Ако кад, као људи, погријешимо Господ је милостив да нам опрости гријехе, да нас поучи, исправи, просвети и уразуми само ако истрајемо у том основном опредјељењу да идемо Његовим путем. Веома је важно истрајати. То је доказ вјере и вјерности, то је доказ љубави. Такви подносе и жртву на том путу, док они други, чим наиђу проблеми и искушења, отпадну. О томе говори данашње Јеванђеље, драга браћо и сестре, укрепљујући нас пред овај Велики свети пост који нам предстоји, спасоносни и радосни пост у коме се преображава наше биће, у коме стичемо слободу и кроз који се, што је најважније, припремамо да имамо пуно учешће у свеопштем, васељенском, небоземном слављу васкрсења Христовог“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Хришћани живе Небом, а ходе по земљи

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe