Недјеља Мироносица прослављена у Бијелом Пољу

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у Недјељу жена Мироносица, 8. маја 2022. Литургију је служио протојереј-ставрофор Дарко Пејић.

Недјеља Мироносица прослављена у Бијелом Пољу

Овај празник, казао је о. Дарко бесједећи сабраним вјерницима, представља пут од очаја и биједе до сјаја васкршњег јутра.

“Kада је Христос ухваћен, осуђен  и распет сви су се разбјежали. Под крстом су остали Свети Јован Богослов, Мајка Богородица, и жене Мироносице, Марија Магдалина, Марија Јосијина и Соломија, мајка синова Заведејевих, Светих апостола Јакова и Јована Богослова. Пошто је у јеврејском народу био обичај да жене не присуствују сахрани, помазивању тијела мирисима, оне су из даљине посматрале Јосифа из Ариматреје и Никодима, који су помазали Његово тијело мирисима и положили у гроб.  

Било је ту још храбрих, али тајних ученика Христових. Они који су до јуче гледали славу Господа, како Васкрсава мртве, четири дана мртвог Лазара, како га подиже из гроба, како слијепима отвара очи, губаве чисти, нијемима раздрјешује језик, хромима чини да ходају, изгони бијесове, одједном Га виде у крви, Распетог, а онда погребеног. Слиједе плач, ридање и очај многих, туга  и жалост. Апостоли су се, као што свједочи Јеванђеље, разбјежали. И ујутро, каже Јеванђеље, када је сахрањен,  жене Мироносице, прије изласка сунца, похиташе на  гроб, пошто нису могле у онај дан када је сахрањиван. Купиле су мирисе да, још једном, макар, мртво тијело Господа свога помажу, и успут су размишљале о томе ко ће им одвалити камен,  јер су видјеле да је десетина војника навалило камен на гроб, како је било наређено од јеврејских првосвештеника,  да неко не дође и не украде га. И поставили су страже да чувају гроб.

Међутим, ове жене када дођоше на мјесто, видјеше празан гроб и камен одваљен од њега, а са десне стране анђела Господњег како сједи и говори им: Не плачите. Дивни су тропари,  који се пјевају у ове васкршње дане и на бденијима, у којима се каже: Зашто Живога с мртвима тражите, престаните, не плачите, устаде из гроба. То анђео саопштава њима и каже: Идите у Галилеју, реците апостолима да је устао Господ, и посебно назначава да кажу Петру због тога што Га се Петар три пута одрекао. Петар је био најсрчанији од свих, међутим, још увијек, недовољно утврђен у вјери, и то је доказ колико је и најјаче људско срце без Божије благодати слабо и лако устукне прд невољом.  Он се три пута одрекао Христа, и каже: Отиде и плакаше горко када пијетао запјева и подсјети да Га се одрекао. Због тога анђео каже: Реците Петру и апостолима, јер је био најсмућенији, у највећем страху и очају, а двије жене од жена Мироносица постадоше благовјеснице, оне које су прве објавиле нови почетак, нови рај на земљи, да је  поново Бог са нама и ми са Богом. Господ својом смрћу и силаском у рај, разарањем мјеста смрти и таме поново све  обасјава својом васкршњом свјетлошћу. Нека том свјетошћу обасја и све нас, да као жене Мироносице постанемо Благовјесници и да свугда и на сваком мјесту, као чеда Васкрслог Христа свједочимо”, бесједио је о. Дарко.

Послије Литургије и причешћа о. Дарко је благословио полазак петочланој групи поклоника, који су се упутили на ходочашће у Јерусалим.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe