Добротворно вече за фрескописање манастира Жупа Никшићка

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Методија, 29. маја 2023. године, у Сремској Каменици, одржано је добротворно вече под називом „Не губи се добро - кад се за добро даје“, чији приход је намијењен за фрескописање манастира Светог Луке у Жупи Никшићкој.

Донаторско вече

У пригодном програму учествовали су: Слободан Тркуља, Фенечки бисери, Бранка Зечевић, Тијана Вучетић, Марија Нинковић, Миљан Вујовић. Бесједом се сабранима обратио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, а присутне су биле мати Јефимија, игуманија Жупског манастира са сестринством.

Овом приликом, благодарећи хришћанској љубави и саборношћу присутних, прикупљено је 33500 евра, а новчана средства се и даље уплаћују и пристижу на жиро рачун манастира Светог Луке у Жупи Никшићкој.

Вече у Сремској Каменици, у Епархији сремској, једно је у низу која се одржавају у Црној Гори и шире, у Србији, Републици Српској, како би се помогло у прикупљању средстава која су неопходна за фрескописање манастира у Жупи Никшићкој.

На флајеру, који је пратио програм ове добротворне вечери пише да је хришћански храм мјесто на коме се остварује и кроз њега се појављује најдубље заједништво човјека и човјека, човјека и твари, човјека и Бога, мјесто гдје су Небо и земља једно; гдје су Бог, човјек, и цијела творевина заједно.

„Један од таквих, кроз вјекове обнављаних храмова је и манастир Светог апостола и евангелисте Луке, смјештен у живописној Никшићкој Жупи, на лијевој обали Грачанице између села Југовићи и Ливеровићи.

По народном предању, у 13. вијеку, подигла га је ћерка кнеза Стефана Немањића, сина Вукановог, чије име  није познато. Од тада, па све до данас, манастир Светог Луке је духовно и културно средиште читавог овог краја, свједок цјелине и животне равнотеже за којом чезне свака људска душа. Грађен, рушен, па поново грађен, успио је да одоли свим недаћама које су га пратиле кроз историју. Од 1998. године манастир је поново оживио. Захваљујући неуморном труду сестринства ове свете обитељи почела је опсежна обнова храмовног простора, унутаршњег и спољашњег, као и обнова његовог цјелокупног устројства“.

Рачун на који се средства могу уплатити гласи: Прва банка Црне Горе 535-0000000001200-68, 1101, Манастир Свети Лука – Жупа.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe