Литургија на празник Светог Саве у Саборној цркви у Никшићу

На празник Светог Саве, Првог Архиепископа Српског, у четвртак 27. јануара 2022. године, у Саборном храму Светог Василија Острошког, у Никшићу, служена је света Литургија.

Литургија на празник Светог Саве у Саборној цркви у Никшићу

Началствовао је протојер-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки уз саслужење свештеника никшићке Саборне цркве и јерођакона Јакова (Нинковића) и уз молитвено учешће вјерног народа и бројне дјеце.

Литургију је појањем пратила пјевница Храма и хор Преподобне мајке Ангелине.

Сабранима се ријечју пастирске бесједе обратио о. Слободан Јокић, честитајући велики празник наше свете Цркве, који се данас молитвено прославља широм православне васељене.

„Данас славимо великог, највећег у роду нашем, онога који је послушао глас свог Пастира, кренуо за Њим и постао пастир, јер Господ предаје дарове, које је Он имао, слугама својим да и они буду као Он. Велики пастир нашег стада, Свети Сава прокрчио нам је пут и опоменуо нас на ријечи Господње да ако хоћемо да будемо Божји треба да идемо путем спасења. Тако се каже у пјесми Светом Сави: Ти који си нас учио да идемо путем Царства небеског, путем који ходи у живот вјечни“.

„То су најљепше ријечи и то је најљепши аманет који нам је оставио Свети Сава, да идемо путем који води у живот вјечни. А најљепши образац живота, подвига и смирења јесте, управо, Свети Сава. Оставио царство, круну и порфиру, умјесто да му служе отишао је да служи, умјесто да буде цар овог свијета отишао је да служи Цару небеском. Царевић је ишао и отишао на Свету Гору да постане слуга убогима и пустињацима, да пости, да се моли Богу, да себе смирује и да себе онда преда Господу“, бесједио је о. Слободан.

Додао је да је Свети Сава послушао ријечи Светих Отаца: Ако хоћете да учите друге светости прво себе осветите. Ако хоћете друге да учите миру прво нађите свој мир. Ако хоћете друге да учите да се обоже прво се ви обожите.

„То је прави пут, прво себе а кроз себе и ближње своје. То је учио Свети Сава и то је најзначајније и највеће што нам је оставио, а оставио нам је и самосталну Српску Цркву, школе, језик и државу. Био је дипломата, пјесник, преводилац и шта све још. Био је свима све, како каже Јеванђеље, да би придобио некога за пут који води у живот вјечни. Био је измиритељ браће, помиритељ народа, зато га данас не слави само Српска Црква него га славе широм васељене, Грци, Руси, Бугари, Румуни. Данас се у Светој Земљи слави његово име, у Светој Гори данас се пјевају химне Светом Сави, тамо гдје је отишао и одакле се вратио освећен, измирен са Господом и са собом, дошао у земљу своју да носи благослов Божји“, рекао је свештеник Јокић.

Ако хоћемо да будемо дјеца Светог Саве, поучавао је отац Слободан, треба да се измиримо и помиримо, да љубимо ближњега свога, да не мислимо само на себе и да нам служе, него да служимо као што је царевић Свети Сава, наследник, оставио све и служио.

„Да не гледамо само себе, него да гледамо ближње своје, да призивамо све у Цркву Божју коју је Господ саздао, а један од тих темеља је Свети Сава. Немамо љепшег примјера. На Светог Саву се угледао Свети Василије Острошки, и Свети Петар Цетињски, Свети Урош, Свети Стефан, и сви свети из рода нашег, и не само нашег, су се угледали на Светог Саву. Па, да се и ми угледамо, да идемо тим путем који води у живот вјечни. За вјечност смо створени, не за пролазност, не за трен, не за један уздах, него за ширину и љепоту Царства небеског, за ширину и љепоту загрљаја  Светог Саве и ону небеску Литургију, коју он данас служи пред престолом Божјим и моли се за род наш. За то смо створени и на то смо призвани“, бесједио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.  

Вјерници су се причестили Светим Тајнама Христовим, а у наставку Литургије преломљен је славски колач у славу и част Светог Саве.
Након што је, вјерни народ заједно са свештенством, литургијски прославио Првог српског Архиепископа и Просветитеља, дјеци су традиционално подијељени светосавски пакетићи.

Освештани су славски приноси данашњих свечара.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe