Богојављење у Бијелом Пољу прослављено Литургијом, литијом и пливањем за Часни крст

На плажи Сињавац у Бијелом Пољу, на празник Богојављење, одржано је традиционално пливање за Часни крст. Међу 43 одважна пливача,  први до Kрста је допливао Ненад Минић из Бистрице.

Богојављење у Бијелом Пољу прослављено Литургијом, литијом и пливањем за Часни крст

Претходно је у црквама Светих апостола Петра и Павла и у Никољцу служена Литургија и обављено велико освећење воде, а потом је на хиљаде вјерника, у литијама из оба храма, кренули према Сињавцу.

Воде Лима освештао је протојереј-ставрофор Дарко Пејић, који је казао би умјесто „Бог се јави“ данас могли да се поздрављамо и са “народ се јави”.

„Нема ничега величанственијег и љепшег у историји ове земље од овог што се десило са овим честитим народом. Опрали смо, вратили и убијелили образ себи и Црној Гори. Данас је празник Богојављење, један од најљепших празника, дан када је Господ стао у воде Јордана, згазивши и сатријевши главу змије и ђавола, обновио живот, истину, правду и љубав Божију. Свако ко је Христа примио он иде тим путем. Данас смо свједоци обмана и лажи. Али вода, коју смо данас осветили, и коју носимо у домове, она је света и за вјечност. Послије било ког времена, она и даље има силу која лијечи болесне, укрепљује здраве и просвећује ум да видимо физичким и духовним очима куда ходимо”, бесједио је о. Дарко.

Он је казао да Закон о слободи вјероисповјести  не може да сруши православље.

„Молим се овдје, као свештеник, да се уразуме сви, да чују и виде овај народ. Некада је довољно 200 људи да се повуче један закон, а 200 000 људи је на улицама Црне Горе, ако је мало, биће нас још више“, поручио  је о. Дарко.

Побједник овогодишњег пливања за Часни крст Ненад Милићевић одушевљен је што је, баш, он имао среће да доплива први.
„Већ пет година пливам за Часни крст и, захваљујући Богу, данас сам први стигао до њега. Ово ме још више приближило православној вјери и Цркви“, казао је Милићевић.

Ледене воде Лима нијесу биле сметња за деветнаестогодишњу Ању Беговић да заплива за Часни крст.

„Јесте хладно и вода је хладна, али Богојављење није дан за провјеру физичке издржљивости, спремности и брзине. Улазак у воду јесте ствар духа и енергије коју подржава вјера. Kо смије и може, ко не зна за страх тај иде напријед“, рекла је Ања.

Најмлађи учесник био је Матеја Ђуровић. Овај тринаестогодишњак је испричао да је овај дан жељно ишчекивао мјесец дана.
“Пресрећан сам што сам, први пут, учествовао у пливању за Часни крст. Није било много хладно”, испричао је Матеја.
Данас је одржана и традиционална Богојављенска  регата, у којој је пут манастира Куманица кренуло 8 чамаца са око 60 учесника. На одредишту их је чекао архимандрит Николај, који је приредио послужење.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe