О. Слободан Јокић поручио у Никшићу: Не дамо светиње, јер у њима је наше биће

У Молебану Пресветој Богородици који је, у четвратак 16. јануара 2020. служен, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, сабрало се неколико хиљада вјерника.

О. Слободан Јокић поручио у Никшићу: Не дамо светиње, јер у њима је наше биће

Потом је свенародна литија вјерног народа, предвођена свештенством и монаштвом, кренула у молитвени крсни ход од Саборне цркве преко Трга Шака Петровића, пролазећи кроз Никшић уз пјевање духовних пјесама, молитава, са црквеним барјацима, иконама и свијећама у рукама, стигла у центар града.

На Тргу „Слободе“, сабранима се обратио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки. Он је казао да Господ, Који није ни у вјетру, ни у земљотресу, ни у огњу, већ у гласу тихом, Он, ових дана и ноћи, подиже величанствене молитвене литије, „које су тај тихи глас у којима је Господ“.

„Сваки од вас који сте, ових ноћи, у молитвеним ходовима нашим градом, ваше срце, ваша душа, ваше биће су тај тихи глас у којима је Господ. И због вас се овај град назива Господин Никшић. Јер овај град, са вама у њему, никад није повио главу, јер овај град никад није пао, јер овај град никад није издао, јер овај град се никада није уморио, јер овај град никад није мрзио, јер овај град се никад није бојао, јер овај град се никад није предао и одустао, јер овај град је, увијек, био и данас јесте слободан, јер овај град је град уздигнуте главе, чиста образа и насмијана лица. Јер овај град је град Светог Василија Острошког, нашег најбољег домаћина“, рекао је о. Слободан.
Овај глас из нашег града, по ријечима свештеника Слободана Јокића, одјекује данас овом земљом, одјекује васељеном.

„Тим гласом проламају се небеса, јер тај глас јасно говори „Не дамо светиње!“ и зато вас, браћо и сестре, молимо и кумимо именом нашег Свеца и заштитника, уздигнимо се изнад наших личних страначких и националних подјела и размирица, јер није у бури, жестини и свађи Господ, Господ је у гласу јединства, слоге, радости и љубави, да сви заједно без разлике, опет и пет, кажемо: Не дамо светиње, јер у њима је наше биће“.

„Зато ова жртва неће и не смије пропасти, зато ће ова жртва живјети и свједочити за нас пред нашим прецима  и пред нашим потомцима да смо били на путу истине и правде“, поручио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Следећа литија биће, у суботу, 18. јануара 2020. године, на празник Крстовдан, са почетком у 18 часова.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe