Митрополит Амфилохије на литији у Никшићу: “ Образ Црне Горе је најбитнији од свега“

У недјељу 16. фебруара 2020.  у Саборном храму Светог Василија Острошког, служен је Молебан Пресветој Богородици, који се, сваке недјеље и четвртка служи у свим православним храмовима у Црној Гори.

Митрополит Амфилохије на литији у Никшићу

Истог дана у поподневним часовима вјерни народ се окупио у Острошком манастиру, и са благословом Светог Василија Острошког кренуо пут Саборног храма у Никшићу.

Након молебана литија вјерног народа, предвођена Високопреосвећеним Митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем,  свештенством и монаштвом, кренула је у литију кроз град Никшић, исказујући на миран, достојанствен и хришћански начин противљење  дискриминаторском и неуставном Закону о слободи вјере у Црној Гори.

Вјерни народ Никшића је, пролазећи у молитвеном ходу кроз Никшић, пјевајући духовне пјесме и молитве, са црквеним барјацима, иконама, свједочио и ове, као и свих претходних вечери, да је одлучан у борби за одбрану свете вјере православне и својих Светиња.
Митрополит Амфилохије се обратио сабраним вјерницима на Тргу Републике.

"Огањ вјере, огањ љубави, огањ правде, правдољубља се распламсао, пепео се размакао и ево огањ Божије вјере и народ Божији је заблистао у Црној Гори. Прошао сам овај свијет, оваквог народа нећете наћи ни на сјеверу, ни на југу, ни на истоку. Овај народ који не да светиње, чува образ, душу и постаје истински Божији народ који се темељи на стеги Светог Петра Цетињског, на његовом закону", казао је Високопреосвећени Митрополит.

Он је додао да умјесто да се вратимо законима Светог Петра, законику књаза Данила, Богишићевом закону који је правио нормалну разлику између имовине црквене и државне и краљевске породице, данас се доносе закони који су наставак отимања имовине.

"Овај закон који је сад донијет је закон који се родио из братоубилаштва и богоубилаштва.Велики је Божији дар да се народ пробудио који није изгубио душу, образ и осјећање за светињу. Народ Божији кад проговори, то је ријеч истине и правде. Било би много значајно да закони који су донесе на духу братоубилаштва и богоубилаштва да што прије буду уклоњени", истакао је Владика.

Оцијенио је да многи који су гласали за оне који доносе законе, да су знали да ће доносити овакве, не би гласали за њих.

"Они би требали да виде овај народ. Ако су народна власт, морала би власт да чује глас народа. Надамо се да ће и ови који су доносили безакони закон, да ће тај закон уклонити да спасу образ Црне Горе, Владе Црне Горе, образ предсједника Црне Горе, образ ове државе. Образ Црне Горе је најбитнији од свега", закључио је Амфилохије и најавио да ће се литије за спас и очување светиња наставити.  

Фото: Жељко Шапурић

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe