Андријевица, Плав и Муринa саборно: Не дамо светиње!

Молитвени ход против дискриминаторског и неуставног Закона о слободи вјероисповјести, који је уперен против епархија Српске православне Цркве у Црној Гори, почео је од јутарњих часова у недјељу 9. фебруара 2020.

Андријевица, Плав и Муринa саборно: Не дамо светиње!

У Епархији будимљанско-никшићкој, ове недјеље, када почињу припремне седмице пред Васкршњи пост, мали крсни ходови кретали су из неколико мјеста, сливајући се потом у велику ријеку свенародних литија, са молитвом и љубављу у срцу, поручујући, одлучно и јасно: Не дамо светиње!

Ка нашем многострадалном Мурину, у овај недјељни дан, дан Васкрсења Христовог, упутиле су се двије мање литије, које су ишле из Андријевице и од манастира Брезојевица. Литију вјерног народа из Брезојевице предоводили су јеромонах Георгије (Рајаковић), игуман манастира Брезојевица и свештеник Бојан Радуновић, парох горњеполимски и гусињски, а ону која је пристигла из Андријевице монах Пантелејмон (Ћеранић), настојатељ манастира Самоград. Подвижнике крсног хода из Андријевице, у селу Улотина, са припремљеним освјежењем дочекао је и укријепио домаћин Баћко Влаховић.

Код цркве Свете Петке у Мурини, у братској љубави, радости и слози, било је сабрано преко двије хиљаде људи. Овако бројно сабрање не памте ни времешнији мјештани Мурина.

Народ који је, у молитвеном ходу за одбрану свете вјере православне и наших Светиња, пјешке стигао у Мурину, на Тргу ове рањене црногорске варошице, појањем уз гусле поздравио је Милутин Томовић. Пригодно послужење припремљено је код цркве Свете Петке, гдје је, потом, одслужен Молебан Пресветој Богородици. Молебан су служили отац Георгије и свештеник Бојан Радуновић, који се, сабраном народу обратио ријечима бесједе. Братско сабрање је настављено уз епску пјесму, коју је уз струне гусала казивао Милутин Томовић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe