Митрополит Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Митрополит Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио протођакона Константина Дојића.

У литургијској бесједи Митриполит Јоаникије је рекао да правим и пуним животом ми хришћани живимо када смо у заједници.

“Онда смо испуњени сигурношћу, спокојством и радошћу”, рекаоје Митрополит Јоаникије.

Додао је да је рукоположење или вјенчање, крштење или освећење цркве у току Литургије благодат на благодат и радост на радост.

“Велика је радост за Цркву Божију када год неки од свештенослужитеља, нарочито млађих, прима свештенички чин. Наш досадашњи ђакон, а од сада нови свештеник Константин Дојић лијепо се припремао за ову свету службу, лијепо се школовао, образовао. Дуго година је служио као ђакон у Никшићу и многе друге службе обављао у Цркви”, казао је он.

Владика Јоаникије је рекао да смо у данашњем Јеванђељу чули много тога о свештеничкој служби – ко је прави и добри пастир.

“Имали смо ми увијек добрих пастира и архипастира у нашем роду. Не треба никуд даље да идемо него да се сјетимо каква је била служба Светога Петра Цетињскога. Овдје, поред његових светих моштију којима редовно приступамо, имамо најбољи примјер у самом дјелу. Он је био тај добри пастир који је окупио свој народ, објединио га и много суза пролио да га измири међусобно. И Бог му је дао, због тога што се жртвовао до краја за свој народ велике дарове”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe