Европска унија подржава дијалог о правном положају вјерских заједница

У своме данашњем саопштењу, које је углавном било посвећено неуспјешном окончању рада привременог парламентарног одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, Европска уније је уједно послала јасну и веома снажну поруку црногорским властима у вези са регулисањем питања правног положаја Цркава и вјерских заједница у Црној Гори.

Европска унија подржава дијалог о правном положају вјерских заједница

Та порука гласи: ”Европска унија констатује да је Влада послала Скупштини Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Уређивање питања вјерских заједница је национална надлежност, али се оно мора обавити на инклузиван начин, окупљајући све релевантне заинтересоване стране и у складу са релевантним међународним и европским стандардима о људским правима, а посебно у складу са препорукама Венецијанске комисије од 24. јуна 2019.

Ову и овакву поруку је лако прочитати. Она, очигледно представља имплицитно изнешено сазнање Европске уније да актуелни покушај уређивања правног положаја вјерских заједница, коме свједочимо у Црној Гори, није обављен на инклузиван начин, није окупљао све релевантне чиниоце, нити је у складу са одговарајућим стандардима људских права и препорукама Венецијанске комисије.

Поздрављајући овакав став Европске уније, Митрополија још једном констатује да нису испуњени услови да овај Предлог закона буде у скупштинској процедури и, по ко зна који пут, изражава своју спремност на свеобухватни и инклузивни дијалог о овом питању са надлежним властима, али и са домаћим и међународним правним експертима и институцијама, као и са невладиним сектором. Подсјећамо да Митрополија већ годинама подстиче јавни и институционални дијалог ради припреме и доношења новог закона којим би се уредило питање односа Цркава и вјерских заједница са државом.

Из Митрополије црногорско-приморске

Преузето са званичног сајта Митрополије црногорско-приморске

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe