Верници са Косова и Метохије са владиком Теодосијем, свештенством и монаштвом подржали Световасилијевски сабор у Никшићу

Учешћем на великом Световасилијевском црквено-народном сабору у Никшићу, одржаном поводом одлуке црногорских власти да усвоје спорни Закон о слободи вероисповести, стотинак Срба из Грачанице и других места на Косову и Метохију, је показало своју солидарност са браћом и сестрама у Црној Гори. Сабору су са својим сународницима са централног Косова, присуствовали и чланови Хора Симонида из Грачанице, који су својим појањем увеличали овај величанствени скуп.

Верници са Косова и Метохије са владиком Теодосијем, свештенством и монаштвом подржали Световасилијевски сабор у Никшићу

-Задовољство нам је да будемо овде у Никшићу, на бранику вере, српства и Светосавља- рекао нам је Бојан Миловановић из Грачанице.
Световасилијевски црквено-народни сабор је одржан у Никшићу, у суботу 21.децембра, а осим верника са централног Косова било је и појединаца, који су уз Епископа рашко-призренског г. Теодосија, игумана манастира Св. Архангели код Призрена о. Михајла, игуманија Пећке Патријаршије мати Харитине и Грачанице мати Стефаниде са сестрама, монасима из Дечана и других манастира, свештеницима из неколико парохија, дошли да буду уз своје сународнике у Црној Гори, који је свих ових година присутан својим прилозима, посетама и молитвама на Косову и Метохији.

Председник удружења ,,Михољски збор“ из Боке Которске, Здравко Нишовић, који је само недељу дана пре Сабора, био на Косову и Метохији реализујући акцију за помоћ вртићима на Косову и Метохији,  је не кријући задовољство што је било на хиљаде људи на Сабору, рекао да се он као ни остали учесници Сабора не слажу са доношењем спорног Закона:

- Ми се не слажемо са доношењем закона који самим тим да важи само за једну верску заједницу, а не за све верске заједнице у Црној Гори, сматрамо да је неправилан, јер уколико не важи за све верске заједнице закон је тоталитаран.

Он је додао да је и сама Правна служба Скупштине Црне Горе пронашла да се Закон у неким члановима коси са Уставом Црне Горе, и да је то још плус једна неправилност.

-Они гурају Закон да буде на уштрп Српске православне цркве тј. Митрополије Црногорско- приморске која је надлежна за Црну Гору. Радује нас да се око 20000 људи окупило и одазвало на позив Митрополита и свих епископа који су дошли. Радује нас да је било и неколико владика, а међу њима и владика рашко-призренски Теодосије. И посебно нас радује што је и Хор Симонида из Грачанице дошао да пева на Сабору у Никшићу и да у име наших пријатеља са Космета подржи своју православну браћу у Црној Гори -рекао је Здравко Нишовић.

Литургију у саборном храму Светог Василија Острошког, покрај светитељевих моштију служили су Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и господа Епископи: рашко-призренски Теодосије, милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, пакрачко славонски Јован,бихаћко-петровачки Сергије, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије, умировљени захумско-херцеговачки Атанасије са многобројним свештенством и свештеномонаштвом.

Оливера Радић

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe