Владика Јоаникије: Ви сте онај безбожни Закон избрисали давно изласцима на литије, а сада сте то само потврдили (ВИДЕО)

Народ Берана, окупљањем код катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевих Ступова, у понедјељак 31. августа 2020. прославио је своју  величанствену побједу у одбрани Светиња.

Владика Јоаникије

Свенародно сабрање благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је, најприје, пренио поздраве, упућене с Косова и Метохије, гдје се наш народ, заједно са монаштвом из Високих Дечана, Грачанице, Пећке патријершије, молио Богу, док је, како је навео Владика, трајала борба за слободу наше вјере, основна људска и вјерска права.

„Они, такође, осјећају колика је наша жртва и борба била овдје, прије свега, за вјеру, за част, за достојанство и очување памћења. С друге стране, цио српски народ гледа данас у Црну Гору, диви се и радује овој нашој побједи, која има огроман значај. И сви православни народи гледају у Црну Гору и диве се истрајности народа, који се бори за слободу и за своју вјеру. Онда, слободно, с поносом можемо рећи гдје смо рођени, гдје живимо и одакле је наше поријекло, јер је Црна Гора опрала љагу и прљавштину са свог образа кроз вашу борбу за слободу“, истакао је Епископ.|

По његовим ријечима, нормалним људима је увијек било јасно да онај ко удари на вјеру, светињу, достојанство и част никада не може да побиједи, нарочито они који ударе на светиње.

„Ваљда је и њима сада јасно да је светиња непобједива. Нама је свима било јасно, кад је наш народ изашао по цичи зими на улицу у десетинама и стотинама хиљада да брани светиње, да ћемо их одбранити. Ви сте онај безбожни закон избрисали вашим изласцима на литије, још давно, а сада сте само то потврдили. Имали сте за то благослов Божји и Светог Василија Острошког Чудотворца, који нам је помагао и који нас је кријепио, и Свети Сава, и Свети великомученик Георгије Побједоносац који су нам дали побједу“, казао је Његово Преосвештенство.

Владика је навео, такође, да је безбожни закон народ избрисао изласком на литију, а исто тако, већ, тада су и развластили ову власт, што су јучерашњом побједом на парламентарним изборима то само потврдили.

„Нека вам буде срећно и благословено, вама и вашим породицама, и Црној Гори, јер сте се борили за слободу вјере, за част и образ, за своје претке и за своје потомке и за будућност Црне Горе“.

„На нама је сада велика одговорност да градимо бољу, срећнију и радоснију и богатију Црну Гору, земљу нашу, нашу отаџбину да је изграђујемо да буде опет земља у коју се радо долази и из се које наша омладина не исељава, него да и они који су се иселили због неправде, да се врате и помогну својој отаџбини, Црној Гори“.

„Ви сте дуготрајном борбом и учешћем на овим нашим величанственим саборима, већ, све рекли и све је казано. Нећу да вас задржавам, пошто је ово дан за прославу и славље; желим да вам, још једном, захвалим и да будете тако храбри, часни, одлучни, и у будуће. Да вас замолим, још једном, да све буде мирно, достојанствено, хришћански, људски на овим нашим прославама, да нико не носи оружје, него радост у срцу и побједнички дух, који ће те сјутра уложити у изградњу наше отаџбине и у изградњу братске слоге и љубави“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Многобројни сабрани народ срдачно је поздравио обраћање надлежног Епископа, владике Јоаникија.

„Не дамо светиње“, „Владико соколе, одбранисмо светиње“, биле су неке од главних порука радосних Беранаца.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe