Цвијети у Бијелом Пољу

Свечана Литија предвођена Његовим преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем прошла је улицама Бијелог Поља у част уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим на празник Цвијети, у недјељу 24. априла 2016.

Цвијети у Бијелом Пољу

Послије свете Архијерејске Литургије, коју је служио преосвећени владика Јоаникије са свештенством, Литија је кренула од цркве Светих апостола Петра и Павла главном улицом и назад до цркве.

Цвијети у Бијелом Пољу
Цвијети у Бијелом Пољу

И поред кише која је падала у Литији је учествовао велики број вјерника бјелопољске општине. У бесједи послије Литије владика Јоаникије казао је да у овој недјељи славимо улазак Исуса Христа у Јерусалим, а већ следеће Његово Васкрсење.

Цвијети у Бијелом Пољу

"А Господ Исус Христос прије свога страдања, када се спремао да заврши своје дјело спасења овдје на земљи прилазећи Јерусалиму васкрсао је из мртвих свога пријатеља Лазара, који је четири дана већ почивао у гробу. И показао да има силу која побјеђује смрт и да је Он извор вјечног живота. Због тога је народ у Јерусалиму, као што пише Свети Јеванђелист Јован Богослов, изишао да поздрави Христа и подстакнут Духом Божјим и анђелским пјесмама које су славиле Господа Исуса Христа и Спаситеља и народ се придружио анђелској пјесми: "Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља. Осана на висини, благословен који долази у име Господње.“

Цвијети у Бијелом Пољу

"Тако су прославили Јерусалимљани а понајвише дјеца која су из својих чистих срдаца узносила славопој Богу, као и ми што смо се данас овдје сабрали уочи Васкрсења Христовога да се укријепимо благословом и милошћу Божијом и да се оснажимо прије уласка у велику недјељу, да бисмо духовно оснажени и окријепљени постали учесници великих дјела Божијих која слиједе."

Цвијети у Бијелом Пољу
Цвијети у Бијелом Пољу

"А и ово је велики дан и велики празник Цвијети, сверадосни празник, празник мира и љубави, правде и честитости, који обиљежава цвијеће и невиност, и пјесма и радост и цвјетање природе и људских душа, а то је већ предокус васкрсења Христовога."

Цвијети у Бијелом Пољу

"Нека Господ овај радосни празник благослови да ту радост понесемо својим домовима и да ту радост свједочимо овом свијету, а то је радост коју је донио Господ Исус Христос овоме свијету. Радост духовног обновљења, препорођаја душа и тијела, обновљења људске природе и људскога заједништва, да бисмо тако сједињени око Христа Господа славили Њега са беспочетним Оцем Његовим и Пресветим благих Духом Његовим, и славили Његову побједу над смрћу која је заправо и наша побједа."

Цвијети у Бијелом Пољу

"Нека свима буде срећан празник на многаја љета. Што је пала киша то је добар знак, биће родна година и благослова само да се научимо да благодаримо Богу за све, и када пада киша и када сија сунце, и када излази сунце и када пада мрак, па ће нам онда Господ дати свакога добра“, бесједио је владика Јоаникије.

Цвијети у Бијелом Пољу

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe