Недјеља Мироносица у Бијелом Пољу

У трећу недјељу послије Васкрса - Недјељу Мироносица, у цркви Светих апостола Петра и Павла литургију је служио протојереј Дарко Пејић.

Недјеља Мироносица у Бијелом Пољу

Жeне Мироносице су први свједоци Христовог Васкрсења. Ова недјеља посвећена је и Јосифу Ариматејском, једном од тајних Христових ученика као и Никодиму, који је тајно долазио Христу и слушао његову науку. Обојица су извршила погреб Христов. Поред Марије из Магдале, остале мироносице које су у први дан недеље дошле на гроб да помажу Христа, биле су: Саломија, кћи Јосифа Обручника, а супруга Зеведејева, мајка Апостола Јована Богослова и Јакова и Марија, мати Јакова Малога и Јосије (Мк 15,40). Апостол Лука спомиње још и Јовану (Лк 24,10). Бесједећи послије литургије о. Дарко је казао да су сви вјерници свједоци Христовог Васкрсења.

Недјеља Мироносица у Бијелом Пољу

"И оне су показале најтврђу и најјачу вјеру, онда када су под Крстом Христа оставили сви. И ученици и Апостоли, сви осим најмлађега Светога Јована Богослова. Остале су ове жене Марија, Магдалена и тако су и у недјељно јутро прије зоре прве потрчале на Гроб да помажу тијело Господа. Међутим нису ни оне, браћо и сестре имале пуноћу вјере и нису познале Христа као Богочовјека. Оне су имале само огромну љубав за Господа. Вољеле су Господа свим срцем својим. Немојмо да заборавимо да је Господ из Марије Магдалене истјерао 7 демона или 7 страсти. Тако да је ова жена, познавши љубав Божију, и сама постала и показала велику љубав према Богу. Успут идући према Гробу Господњем оне су размишљале ко ће им одвалити камен од гроба, међутим када су дошле на мјесто гробно, нађоше камен одваљен и гроб празан. А тамо гдје су биле ноге Господње сјеђаше Анђео, или, како Јеванђеље каже младић сав у бијелом, који им рече: "Не плашите се, Исуса тражите Назарећанина распетог; устаде, није овдје, ево мјесто гдје Га метнуше. Идите брже те кажите ученицима Његовим да је устао из мртвих“.

Недјеља Мироносица у Бијелом Пољу

"Да нису имале пуноћу вјере и да нису још познали Господа као Сина Божијег, говори њихов поступак, каже „побјегоше од гроба, уплашише се веома ... страх велики обузео их“. Међутим, браћо и сестре, Господ им се јавио и утјешио их, као што се 40 дана јављао Светим Апостолима у разним приликама. У прошлој недјељи смо слушали како се јавио два пута, најприје Апостолима без Томе, па онда заједно са њим. Слушали смо како је Томи показао ране своје и тиме му показао да није само Дух Васкрсао него и тијелом, да је Господ Васркрсао и успоставио новог човјека, подигао, усправио и вратио му достојанство. Међутим, оно што је важно, браћо и сестре, оно што хоћу да кажем, сви Хришћани, сви ми смо свједоци Васкрсења Христовога. Јер ако нема Васкрсења онда је све залуд, онда је наша вјера само прашина."

Недјеља Мироносица у Бијелом Пољу

"Зашто многи људи, па чак међу Хришћанима нажалост има људи који не воле Господа, не воле Христа: Зато браћо и сестре, што бити у близини Божијој, значи бити потпуно освијетљен. Близина Божија не допушта да се сакрије нешто. Да човјек неки гријех и нешто у себи има, да се то не покаже и не види. Е због тога зло устаје, због тога су злобници устали и распели Самога Господа, због тога су гонили и убијали апостоле, мученике, ево ускоро ћемо да славимо таквог светога великомученика Георгија, који је убијен само зато што је био Хришћанин, зато што је освијетио злобу римску и показао им колико су злобни и грешни. Немогуће је трпјети такву свјелост и боравити у близини њеној, они су устали и убили га. И данас, браћо и сестре, исто има доста људи који на Хришћане устају и приговорају и изговарају се и налазе милион изговора. И данас људи кажу: "Е кад видим ко све иде у цркву и какви све иду....“, у ствари тако прикривају своју злобу, своју лијеност што не долазе у храмове. Тако крију своју не-храброст да чине добра дјела, свој тврдичлук јер им је жао да учине и помогну другоме човјеку. И тога ће браћо и сестре, бити до краја времена. Ето то је Васкрсење Христово - свјетлост која освећује све, показује свакога човјека онаквим какав стварно јесте, не онаквим какав он жели да се прикаже пред Богом и пред другима, него га освјетљава цијелог и показује све његове мане и врлине. Нека Господ и нас обасја као што је свете Мироносице, Њему слава и хвала. Амин“, бесједио је о. Дарко.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe