У Жабљаку одржана свечана Светосавска академија

У организацији Епархије будимљанско-никшићке, Црквене општине Жабљак и Центра за културу Општине Жабљак, у уторак 30. јануара 2024. године је у Жабљаку одржана свечана Светосавска академија. Сала Центра за културу била је мала  да прими све оне који су исказали интересовање за овај догађај.

У Жабљаку одржана свечана Светосавска академија

Учешће у програму академије узели су: Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије, предсjедник општине Жабљак, господин Радош Жугић, протојереј Миодраг Шујо Тодоровић, народни гуслар Максим Војводић, етнопојац Бранка Зечевић, двојеничар Миодраг Петковић, Културно умјетничко друштво из Жабљака, дјечији хор Основне школе „Душан Обрадовић“ из Жабљака, ученице Средње мјешовите школе „ 17. септембар“. Програм свечаности су водиле ученице Средње мјешовите школе „17. септембар“ у Жабљаку, Тара Лековић и Марија Крстајић. Академији су изузев челних људи извршне и законодавне власти града под Дурмитором, присуствовали : предсjедници општине Плужине, Пљевља и Берана, господа : Слободан Делић, Дарио Вранеш, Вуко Тодоровић са најближим сарадницима, предсjедник Скупштине општине Никшић, господин Немања Вуковић, као и предсједница Скупштине општине Пљевља госпођа Јована Тошић.

Благословивши скуп, Епископ будимљанско-никшићки г. Методије, подсјетио је да ”светосавске свечаности у част Светог Саве традиционално започињу на Пошћењу, а завршавају се у Жабљаку, што указује на укоријењену светосавску традицију на овим просторима. Епископ Методије је нагласио да Савин кук, Савина вода и Саборни храм који Дурмиторци подижу Светом Сави су најбоља потврда привржености чувања сјећања Дурмитораца на дјело и мисију првог српског Архиепископа, и да академије које се ових дана одржавају широм Црне Горе су својеврсне литије које позивају на мир, слогу и братску љубав. Посебно је изражено задовољство што свечаној Светосавској академији присуствују градоначелници из сусједних и околних општина”, и изразио је очекивање да ће на наредној академији у Жабљаку бити присутни сви. На крају је позвао окупљене да слиједе пут духовности и сабирања, чиме би испунили аманет предака на слогу и заједништво.

Обраћајући се присутнима, на почетку излагања предсједник општине Жабљак, господин Радош Жугић, захвалио се колегама предсједницима општина , што су се одазвали позиву организатора, и што су својим присуством увеличали скуп. Жугић је истакао да одржавање светосавских академија у Жабљаку, код њега је одувијек производило посебне и најљепше емоције, јер промовишу дух заједништва и братског сабирања. Жугић је указао да 27 братстава у дробњачком крају обиљежавају Светог Саву као породичну славу, и да подизањем храма Жабљак постаје својеврсна Савина порта. Предсједник Општине Жабљак је поручио организаторима да ће од стране општине Жабљак имати неподијељену и свесрдну подршку, с обзиром да је Светосавска академија једна од прворазредних манифестација и догађаја на Жабљаку.

У Жабљаку одржана свечана Светосавска академија

 Свечаном светосавском бесједом присутнима се обратио протојереј Миодраг Шујо Тододровић из Никшића, говорећи о животу, раду и личности Светог Саве. Отац Миодраг је између осталог поручио да Свети Сава представља једну од најзначајнијих личности 13. вијека у Европи, и да му је пошло за руком, међу ријеткима, да успостави хармонију између цркве и државе. Цитирајући стихове црногорског књаза и краља Николе, он је указао да су митрополити и валадари из светородне династије Петровић за своје подухвате, проналазили утемељење у дјелу и раду Светог Саве. Тодоровић је у својој бесједи истакао да је Свети Сава утемељио српски националазам, љубав према своме народу, али не на штету и супростављеност према другима и другачијима.

Присутни су имали прилику да уживају у богатом културно-умјетничком програму, и са задовољством су поздравили наступе извођача. На крају програма, сви присутни су отпјевали химну Светитељу Сави. Организатор се захвалио свим људима добре воље који су помогли да се академија одржи. Најмлађим жабљачанима уручио је свечане светосавске пакете, који су обезбедили Мирко и Драгана Капор из Швајцарске.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe