Протојереј Миајло Бацковић: ”Отаџбина, не домовина”

“И само дотле, до тог камена,
До тог бедема —
Ногом ћеш ступит можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? … Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином страшном кидају;
Разумећеш их срцем страшљивим
Шта ти са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борбе страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”

Постоји у Кртолима у Боки Которској камен са овим стиховима великог Ђуре Јакшића.
Вјероватно није могао да претпостави да ће ти његови стихови на том камену бокељском бити најбољи одговор на још једну у низу провокацију са територијалном претензијом наших комшија из (ne)ovisne…
Наиме, хрватски министар одбране Иван Анушић у сред Црне Горе цитирао је Алојзија Степинца, хрватског бискупа који је подржавао усташки покрет и Анта Павелића, и који тврди да сваки камен у Боки Которској говори хрватски!!?
У нашем народу постоји израз “А Богами камено..” када неко између осталог заобилази истину.

Протојереј Миајло Бацковић: ”Отаџбина, не домовина”
Ова срамна изјава није само непоштовање земље и домаћина,већ пријетња и увреда сваког Бокеља, поготово оног православног.
Дан када се празнује “дан хрватског народа у Црној Гори”… случајно или НЕ баш на дан када православни Срби дочекују своју Нову Годину, прослављен је уз клапе након мисе.
Ко је био Алојзије Степинац већ је познато,такође је позната идеја кроатизације Срба римокатолика у Боки, и такозваним “црвеним хрватима” и њиховој вјечној претензији на Боку.
Хрватски министар дрско у сред Црне Горе каже да се неће видјети са својим колегом министром Краповићем због његових ставова!!?
Како би изгледало када би било обрнуто и када би на примјер наш министар дошао у Јасеновац и рекао да не жели да се састане са колегама из Хрватске владе јер се не слаже са њиховим ставовима о геноциду над српским народом иако је то за “повијест” веома познато!?
Прије само двадесетак дана у Тивту се због некакве пјесме подигла велика “прашина” и уз пријетње да због тога “желе да падну главе” ( надам се политички ) пријетило се обарањем власти…
Данас на овом усташком перформансу хрватског министра ни ријечи, влада ћути, Срби ћуте…
Могао бих да набрајам провокације и “испаде” оних који себе сматрају данас Хрватима у Боки и њихових финансијера из републике комшинице.. али би требало много папира и времена,могао бих отићи не тако далеко у “повијест” и цитирати дон Ника Луковића и друге Србе римокатолике од Дубровника до Боке, о поријеклу презимена и славама.. али то и они веома добро знају..
Тако пловећи по “повијести” допловио је министар и до Школског брода “Јадран”…
Тај иначе брод краља Александра купљен од новца свих крајева тадашње краљевине Југославије могла би тражити и Србија јер су градови као на примјер Београд, Нови Сад, Велики Бечкерек (Зрењанин ) скупили много више новца од оног сакупљеног у Хрватској и Црној Гори…
или на примјер Сарајево…
Опет јасна провокација комшија…
Престолонаследник и регент Александар Карађорђевић би им можда у заносу југословенства и дао брод, пошто им је дао и државу иако су из рата изашли као губитничка страна, можда би им га дао и њихов друг Тито јер им је он такође дао све исто ово након другог рата, можда због њихове контроле Војске Црне Горе у име НАТО-а они сматрају да могу да наређују и бахато дају изјаве овдје,али народ им то неће дозволити!
Знам ја да има оних уплашених и уцјењених, или наплаћених Срба или Црногораца који ћуте и пуштају да се повијест спрда са историјом, да нам шире заставе, славе новокомпоноване празнике, отимају територију и да нас њихови политичари понижавају, а да притом исти ти Срби немају права ни пјесму да пусте а да због тога не реагују сви са свих адреса..!
У Боки и Црној Гори живи бар тридесет посто оних који су укус те “демокрације” пробали деведесетих година, протјерани у “Бљеску” и “Олуји”, и опет морају да ћуте јер како су комшије кренуле можда ће опет морати у неки нови збјег..!

Знам да међу нашим суграђанима има већина оних који су свјесни да ови и овакви поступци не доприносе “суживоту” или како ја кажем ЖИВОТУ у Боки, јер ми не желимо да живимо поред њих већ са њима, ми смо један народ, плодови истог дрвета које се вјековима разгранало, али истог коријена. Има доста мора и камења у Хрватској, има и доста Хрвата, нека оставе Боку онима који овдје живе вјековима. Бока и Бокељи нису ни из Хрватске, ни из Србије, нису ни из Црне Горе иако данас јесу у саставу те државе, они су вјековима ту са тог камена и те обале, не мутите воду и не свађајте Бокеље и остале који су овдје нашли свој камен на коме су саградили своје домове!
Позивам Владу да реагује, и моју браћу у Христу римокатоличке свештенике.

свештеник Миајло Бацковић

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe