Сазван Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве

На основу члана 59 Устава Српске Православне Цркве, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је сазвао Свети Архијерејски Сабор у његово редовно заседање које ће свечано почети 14. маја 2024. године саборном светом Литургијом са Призивом Духа Светог у храму Светих Апостола у ставропигијалној лаври Пећкој Патријаршији.

Саопштење Епархије рашко-призренске

У свом најновијем интервјуу за РАДИО-телевизију Косова, госпођа Елеонора Висока Велер, кандидат на докторским студијама за менаџмент културне баштине  универзитета Кембриџ, изнела је, по ко зна који пут,  низ нестинитих и недобронамерних и једностраних изјава, које не само да не доприносе помирењу етничких заједница на Косову и Метохији и заштити културне баштине, већ и додатно воде ескалацији етничких тензија и угрожавају безбедност верских објеката СПЦ. 

Земља манастира Високи Дечани уписана у катастар Косова

Епархија рашко призренска Српске Православне Цркве потврђује да је овлашћени представник манастира Високи Дечани данас у Централном катастру Косова у Приштини добио уредан катастарски извод са свом имовином манастира Дечани, укључујући и 24 хектара која су призната манастиру одлуком Уставног Суда Косова 2016. године.

О Нацрту закона о правном препознавању родног идентитета на основу самоодређења

Медијске најаве садржаја и интенције Нацрта закона о правном препознавању родног идентитета на основу самоодређења већ у самом наслову овог пројекта уносе забрињавајући тон међу свештенство и вјернике Српске православне Цркве, али и међу све оне људе који свој поглед на свијет изграђују на традиционалним моралним вриједностима.

Одговор Епархије рашко-призренске на питања медија поводом најновијег развоја догађаја око питања земље манастира Дечани

Епархију рашко-призренску, ни Манастир Високи Дечани нико из косовских институција није контактирао у вези извршења одлуке Уставног суда Косова из 2016 године у вези земље манастира Високи Дечани.

Епархија рашко-призренска осуђује инцидент у Призрену и физички насртај на свештеника

Јуче ујутро (25.02.2024.) се око 8.45 часова у центру Призрена, испред хотела Теранда, догодио инцидент када је један косовски Албанац окачио заставу ОВК на предњи део аутобуса, а затим кренуо да вербално провоцира ходочаснике из централне Србије.

Коментар на наводе министра правде Андреја Миловића

Поводом навода министра правде Г. Андреја Миловића у вези са захтјевом за помиловање „свештеника који се бавио криминалном активношћу“, а послије сазнања о којој личности се ради дужни смо да јавности саопштимо сљедеће:

Коментар на наводе министра правде Андреја Миловића

ХИТНО САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

Поводом намере косовских институција да противно бројним међународним саветима и оштром противљењу српског народа на Косову и Метохији забрани коришћење динарске валуте и платног промета у динарима на простору КиМ, Епархија рашко-призренска подиже свој глас протеста у вези ове одлуке и апелује на међународне институције да зауставе Приштину у потпуном етничком чишћењу Косова и Метохије.

Заузимање Богородице Хвостанске - још један корак у брисању историјског и духовног идентитета Српског народа и цркве на Косову и Метохији

Након недавног покушаја заузимања цркве Српске Православне Цркве у селу Ракитница код Подујева, након чега косовска полиција противно свим законима није хтела ни да покрене истрагу, и недуго после тога, проглашавања наше цркве Живоносног источника у селу Винарце код Косовске Митровице за римокатоличку цркву под „бригом“ косовског Министарства културе, најновији случај „преузимања“ остатака манастира Богородице Хвостанске једног од назначајнијих локалитета наше Цркве на Косову и Метохији и древног седишта Хвостанске епископије од 1219.