Саучешће породицама настрадалих на северу Косова и Метохије

Поводом најновијег страдања косовских Срба на северу Косова и Метохије, Епархија рашко-призренска свим члановима њихових породица изражава искрено саучешће.

Саучешће породицама настрадалих на северу Косова и Метохије

Саопштење Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

Са великом тугом у срцу молимо се Спаситељу да у  Царство небеско прими све Србе и Албанце пострадале  24. септембра, у Бањској на Косову. Изражавамо најдубље саучешће сродницима пострадалих и молимо се Пресветој Мајци Божјој да им пружи утеху.

Саопштење Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

Хитно саопштење Епархије рашко-призренске поводом оружаног сукоба поред манастира Бањске

Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује најновији напад који се догодио јутрос на северу Косова, у близини села Бањска, у коме је један косовски полицајац убијен, а двојица повређена. То је озбиљан инцидент који може имати велике последице и зато је веома важно да се предузме све како би се сачувао ред мир и поредак. Епархија најискреније изражава саучешће члановима породице погинулога полицајца и искрено се нада да ће се двојица рањених што пре опоравити.

Црквена општина Рожаје: Негирање злочина над православцима у Буковици и Бијелој Цркви је позив на протјеривање хришћана

„Црквена општина рожајска згранута је и дубоко разочарана, недавном изјавом Алмира Авдића, предсједника Скупштине општине Рожаје, коју је пренијела Радио-телевизија Рожаје а у којој је позвао на брисање појединих фрески у овдашњем храму, посвећеном Светом Јовану Крститељу“, наводи се у реаговању ЦО Рожаје, достављеном нашем порталу.

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

С обзиром на веома тешку ситуацију на Косову и Метохији, где наш народ тренутно живи у безбедоносној неизвесности и потпуном осећају одсуства основих права и слобода, а посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба, као надлежни архијереј, са пуном пастирском одговорношћу донели смо следећу одлуку:

Хапшења, претње и злостављање ухапшених Срба воде у још већи конфликт

Владика рашко-призренски Теодосије изразио је данас дубоку забринутост због недавно притворених Срба који се налазе у притворним јединицама и Гњилану и Подујеву. “Хапшења и злостављање Срба од стране полиције воде у још већи конфликт”, упозорио је владика и позвао на хитно смиривање напетости.

Посјета стратишту у Камничкој Бистрици: Заједничка рана која позива на истину и мирење

Поводом обиљежавања 78. годишњице страдања народа и свештенства из Црне Горе дуж страшног пута од Везировог моста у Подгорици до Зиданог моста у Словенији, Удружење ,,Открићемо истину – Душан Никлановић” из Будве 16. и 17. јуна организује посјету стратишту у Словенији – Камничка Бистрица.

Епархија хитно тражи од ЕУ, Квинте и КФОР-а да се хитно спречи ескалација насиља на северу Косова

Поводом данашње ескалације безбедносне ситуације на северу Косова, где је тешко наоружана косовска полиција, насилно заузела зграду општине Звачан, који је готово сасвим насељен Србима, са циљем да под сваку цену постави градоначелника изабраног на недавним ванредним општинским изборима које је целокупно српско становништво четири већинске српске општине на северу КиМ бојкотовало, и поводом сукоба са окупљеном групом грађана на које су бацани сузавац и шок бомбе, Епархија рашко-призренска СПЦ изражава највећу забринутост и тражи хитну међународну реакцију ЕУ, амбасадора Квинте и КФО