Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је у суботу, 14. маја, на празник Светог пророка Јеремије, темеље цркве која ће се градити у селу Трепча, у близини Андријевице

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

Будући храм у Трепчи, мјесту између Берана и Андријевице, биће посвећен Светом Јевстатију Српском, великом духовнику и угледном јерарху наше Свете Цркве. Темеље је, са више свештеника беранско-андријевичког намјесништва и монаха манастира Ђурђеви Ступови, освештао Преосвећени владика Јоаникије, а овом чину је присуствовао вјерни народ Берана и Андријевице, међу којима г. Вуко Голубовић, предсједник општине Беране и министар здравља у Влади Републике Црне Горе доц. др Миодраг Радуновић, који је кум храма. Пригодном бесједом обратио се Епископ Јоаникије.

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

“Господ је излио благодат свог Пресветог Духа, осветио ове темеље и утврдио их благодаћу Божијом да се на њима подигне храм у славу Божију, у славу живог Бога и његовог угодника Светог Јевстатија који бјеше Архиепископ српски у другој половини 13. вијека. Велики је Божији благослов данас на Трепчи, што се види и по овом Светом сабрању, а сабрали смо се у име Христа Бога, у славу имена Божијег“, рекао је Преосвећени Владика.

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

У близини овог мјеста некад раније постојао је храм посвећен Светом Јевстатију. То мјесто звало се Јастаће или Јастаћ, по храму Светог Јевстатија који се ту налазио, а народ је, из сопственог осјећаја, и самом мјесту дао име Јастаћ по Светом Јевстатију, односно Јестатију. Свети Јевстатије, родом из будимљанске Жупе, био је нешто млађи савременик Светог Саве и, сигурно, да га је запамтио и да се удостојио да се са њим Богу моли, да од Светог Саве узме благослов у манастиру Ђурђеви Ступови када је Свети посјећивао једну од својих осам основаних Епархија.

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

“Свети Јевстатије је био младић у доба Светог Саве и кренуо је путем, који нам је утврдио Светитељ Сава, први Архиепископ српски. Млад се замонашио, касније постао Игуман хиландарски, па Епископ зетски, а потом са освећене Катедре зетских Епископа узнапредовао на престо Патријараха пећких. Његове Свете мошти, према предању, почивале су у Жичи, затим су преношене у Пећку патријаршију, а у доба турског ропства, склањане су у манастир Црну Реку. Није познат тачан историјат његових Светих моштију, али, за нас је најважније да нас Свети Јевстатије, који је из рода нашег, својим молитвама заступа са неба и да га је Господ удостојио славе и слободе да се пред Њим моли за нас“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

Преосвећени Епископ је у свом обраћању истакао активности Одбора за изградњу цркве у Трепчи, који је, са предсједником Славком Бабовићем, за кратко вријеме урадио значајан дио посла.

“Господ је ставио добру и племениту мисао у срца људи који живе у овом крају и који су родом одавде, објединивши их око дивне замисли да се у овим временима, која су тешка и пуна разних криза, овдје почне подизати храм. Као што видимо, Бог је благословио њихов труд и они су за кратко вријеме обавили велики посао, урадили су пројекат, прибавили материјал, откупили земљу на овом прекрасном мјесту, на узвишењу гдје ће се уздизати црква, гдје ће заблистати бјелина и љепота храма, да сачува сјећање на онај стари храм, који ће изнова да васкрсне на овом мјесту, да украси лимску долину и овај прекрасни крај, да допуни његову љепоту и буде украс свему што је Бог створио, овом мјесту и народу који овдје живи“.

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

“Господ је тај који нас обједињује, а чланови Одбора су се потрудили да ово Свето дјело започне како Бог заповиједа, да започне са вјером, љубављу и слогом. Градећи храм изграђујемо сами себе, изграђујемо своју будућност и зато молимо Бога и Светог Јевстатија да буду на помоћи свима онима који се укључе у градњу ове светиње. Надамо се да ће овај храм, када буде завршен и на њему подигнут златни крст, служити да се у њему окупљамо, крштавамо, вјенчавамо, служимо Свете службе Божије, да се преко Светих тајни приопштавамо заједници љубави Божије, да се просвећујемо и освећујемо Божијом благодаћу, милошћу и свјетлошћу, јер томе и служе православни храмови, а и ми смо, пошто нам је Господ даровао могућност да будемо богоносци и христоносци, храмови Бога живог“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

Чин освећења темеља увеличало је саборно крштење. Вјерни народ је, приступајући, потом, цјеливању иконе Светог Јевстатија, кропљен Светом водицом којом су освештани темељи храма, а која даје здравље души и тијелу. Изведен је пригодан културно-умјетнички програм у којем су наступили црквени хор Свете мати Анастасије и етно-група Лим из Берана.

Освећење темеља цркве Светог Јевстатија у Трепчи

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe