О. Драган Ристић, архијерејски намјесник берански: Добили смо новог заступника на Небу

Више стотине вјерника из Берана, нарочито омладине и дјеце, сабрало се, у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима, у петак, 30. октобра 2020. да се, заједно са свештенством и монаштвом, помоле Богу за новопрестављеног слугу Божјег Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског и Егзарха Пећког Трона Амфилохија.

О. Драган Ристић, архијерејски намјесник берански

Тим поводом, после вечерњег богослужења, служен је помен. Вјерном народу се потом обратио протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански.

Он је навео да су се сабрали уочи празника Светог апостола и јеванђелисте Луке, Светог Петра Цетињског и Ловћенског Тајновидца Његоша, да се помоле Богу, да затраже помоћ и благослов и да одслуже помен, сада већ, блаженопочившем Митрополиту Амфилохију.

„У његовој личности сабране су апостолска и светитељска личност. Као што је Свети апостол и јеванђелист Лука пренио Христове ријечи, у Светом јеванђељу записао оно што се дешавало и што је својим очима видио и то саопштио свима нама, тако је и Митрополит Амфилохије као истински пастир и апостол Цркве Христове походио ову земљу, још, од дјетињства. Сав свој живот посветио је Цркви Христовој, посветио обнови и учењу у духовном и јеванђелском смислу. С тога, можемо слободно да кажемо да смо добили новог апостола и новог Светитеља Цркве Христове“, казао је прота Драган.

Навео је да је као млад свештеник, односно као Митрополитов ђакон, имао прилику да буде са њим више од годину дана, када је он походио цијелу Црну Гору од Улциња, Херцег Новог, Плава, Рожаја, манастира Бешке, Стањевића, Рибњака, Калудре, Урошевице, Шудикове, Пиве.

„Свуда смо наилазили на рушевине и остатке наших древних светиња, било да су цркаве или манастири. Чинило ми се тада, као младом човјеку, да је толика обнова немогућа, али, сам у његовом оку, његовом жару, кажем сада, сигурно, светитељском, видио ту жеравицу да ће он, заиста, својом снагом и моћи обновити Црну Гору. И, ево, сада, кад сагледамо његово дјело у Црној Гори, можемо да кажемо да је све оно што му је Бог дао и подарио, као у тропару Светог Василија Острошког, када се каже: Видјећи Бог твоју добру намјеру, и код нашег Митрополита Бог је видио ту добру намјеру и дао му је снаге, дао му махова, дао му је свештеника, касније и епископа, његових ђака и ученика, да се духовни живот у Црној Гори потпуно преобрази“, истакао је берански намјесник.

Додао је да смо сви свједоци да је Митрополит цијелог себе уложио, са безграничном љубављу, трудом и жаром да се Црна Гора и њен духовни живот обнови. Тада је у Црној Гори, по ријечима оца Драгана, било свега двадесетак свештенослужитеља у Црној Гори, а сада је, захваљујући труду Митрополита Амфилохија, обновљен црквено-духовни живот, обновљено свештенство, монаштво, обновљени и подигнути храмови и парохијски домови.

„Зато кажем да је он уједно апостол и просветитељ нови наше Црне Горе. Можда је данас тужна Црна Гора, али је, уједно, и радосна јер смо добили новог заступника на Небу. Нека је нашем Митрополиту блажен помен, нека његова света душа почива у рајском миру са свима Светима, а нама, његовим молитвама, Господ да подари снаге да и даље издржимо на овом нашем путу“, рекао је протојереј-ставрофор Драган Ристић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe