У манастиру Црнча прослављен празник Светог Арсенија Сремца

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, на празник Светог Арсенија Сремца, у сриједу 10. новембра 2021. Свету Архијерејску Литургију, у манастиру Светог Јована Крститеља – Црнча, код Бијелог Поља.

У манастиру Црнча прослављен празник Светог Арсенија Сремца

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима се архипастирском бесједом обратио Преосвећени владика Методије, честитајући празник Светог Арсенија Сремца, великог јерарха и наследника Светог Саве на трону српских архиепископа Пећких.

„Христос је за себе рекао да је Он врата, Очева врата кроз која улазе ка Богу Авмрам, Исак, Јаков, пророци, апостоли и Црква. Рекао је да они који Њега сљедују и који иду за Њим, који су Његови искрени, вјерни пријатељи да ће они ући и пашу наћи, ући ће и изићи ће кроз врата која је Христос. То подразумијева услове таквог живота гдје човјек са својим слободним увјерењима живи и пребива у величанственој слободи дјеце Божје, а то само даје Пастир добри, Пастир који је Христос, који је врата“, казао је Епископ.
Нагласио је да Пастир добри, не само што нам обезбјеђује да живимо слободно у духу и у истини, већ Он полаже живот свој за словесне овце своје.  

„Он добровољно полаже живот свој за своје стадо, а Отац који предвјечно воли свога Сина, а поготово зато што Он, неочекивано и непредвидљиво, полаже живот свој за своје овце, Он Њега васкрсава и Христос полаже живот свој да би га узео васкрсењем којим га Отац васкрсава. Тиме показује нови квалитет постојања, васкрснути као што је Христос васкрсао, Он је васкрсао и тијелом, али тијелом духовним, као што каже апостол Павле; да се тијело душевно преображава у тијело духовно и то је нова твар“.

„Христос Који је једини васкрсао обећао је онима који буду ишли за Њим, који га буду служили, поштовали и испуњавали заповјести Његове, а једина заповијест коју је Он дао јесте да љубимо Бога и да љубимо ближњега свога. То је једина заповијест коју је Христос дао, заповијест о љубави, дакле, они који буду истински љубили Бога и ближњега свога васкрснуће заједно са Христом као пријатељи Христови“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Данас се сјећамо, додао је Владика, Светог Арсенија Сремца, првог архиепископа српског, који је био, као и његов учитељ и претходник Светитељ Сава, пријатељ Христов.

„И све оне после који су долазили, које су они учили, оставили су аманет да буду исто оно што су они били. И ми, који се њиховог имена сјећамо, а Христа подражавамо, значи да ћемо се трудити у врлинама у којима су они пребивали, да ћемо бити упорни у скромности, смирености и ненаметљивости, у свим хришћанским врлинама, у миротворству, и тиме спасавати душе своје“, поучавао је Епископ Методије.

Поред празника Светог Арсенија лијепи повод за сабрање у манастиру Црнча јесте и наставак обнове ове дивне и древне светиње, у којој се, по предању, Свети Арсеније Сремац упокојио.

„Бог је дао да су они људи који нису из нашег народа, а који су посједовали имања око ове светиње, чудом и милошћу Божјим, а и гледајући, сигурно, ваше хришћанске истинске врлине, одлучили да уз накнаду дају земљу и да припадне овој светињи. То је најљепша од свих ствари, да људи препознају у нама Христа, да препознају у нама доброту, да у нама, као пријатеље Божје, препознају и пријатеље цјелокупног човјечанства. То је оно чему треба да тежимо и за чим треба да гредимо“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Методије.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe