Годишњи састанак свештенства и монаштва на Жабљаку

На празник Светог Бенедикта Нурсијског, у четвртак 27. марта 2014, на Жабљаку је обављено редовно годишње сабрање свештенства и монаштва Епархије будимљанско-никшићке.

Сабрање је започето Светом Архијерејском литургијом пређеосвећених дарова коју је са свештенством и свештеномонаштвом служио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Обављено је и исповиједање свештенства, од стране протојереја-саврофора Милутина Андрића и јеромонаха Арсенија Самарџића, настојатеља манастира Косијерево.

Годишњи састанак свештенства и монаштва на Жабљаку

На почетку радног дијела сабрања присутнима се обратио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије, посебно наглашавајући специфичност данашњег тренутка, осврћући се на свештенички позив и на бреме које носи сваки од онога који крене путем Христовим.

Посебно је наглашена потреба да се што више ангажују сви на дјелима милосрђа, јер је тешка ситуација у којој се наш народ данас налази.

Послије подробних извјештаја архијерејских намјесника о активностима у оквиру намјесништава пришло се разматрању актуелних проблема, на које наилазе свештеници у обављању своје свете службе. Посебна пажња је посвећена пастирском раду свештеника, с нагласком на пажњу коју свештеник треба да има у односу са вјерницима, држању вјеронауке и проповиједи свештеника. Став је да се сваке недјеље и великим празником мора проповиједати у храмовима, јер мора постојати жив контакт између свештеника и вјерног народа.

Приближавајући се сверадосном дану Христовог Васкрсења, поздрављамо вас свеспасоносним и свеобнављајућим поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Информативна служба Епархије будимљанско-никшићке

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe