Архијерејска Литургија и освећење фрескописа у храму Светог Николаја Мирликијског у селу Главаца

Његово Преосвештнство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, са свештенством, у уторак, 22. маја 2024. године, на празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског,  Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном овом светитељу у селу Главаца код Берана и том приликом освештао нови фрескопис у храму.

Архијерејска Литургија у селу Главаца
Током свете службе Божје Свету тајну крштења примио је мјештанин Вукомир Пешић.

Срећан празник и храмовну славу сабранима је честитао Преосвећени Епископ Методије, подсјетивши да осим што наша света Црква на овај дан молитвено слави Светог Николаја, који је заштитник овог светог храма, мјеста и данашњих свечара, на овај дан је освештан и фрескопис.

„Окупили смо се и да освештамо овај дивни фрескопис који су ови млади људи Милош и Петар се потрудили и омолитвили кроз ове молитвене ликове и  ове сцене јеванђељске, које су осликали на зидовима овог светог храма, цијели овај свети храм и овај простор богослужбени који данас освештасмо. Још једна велика радост је и што је Вукомир примио Свету тајну крштења и постао члан Цркве, а за то је човјек увијек млад и вјечно млад за Свете тајне да прими, јер се оне примају на сву вјечност, не за овог времена привремено и у овом пролазном животу, него Светим тајнама, напајајући се и примајући печат дара Духа Светог у душу своју, ми свједочимо да смо сљедбеници васкрслог Христа Чије васкрсење је спасило цјелокупни род људски. Том васкрсењу се и ми надамо у онај дан кад Христос поново, али тај пут у слави, дође да суди живима и мртвима, и Његовом Царству, као што смо говорили на Литургији, исповједајући Символ вјере, неће бити краја“, казао је Владика Методије, додавши да је Христос дао свеобухватно начело у Јеванђељу, говорећи: Немојте чинити другима ништа оно што не желите да и вама други чине.

„То нису биле тек чувене ријечи кад их је Он изговорио или нешто ново за шта људски род и од прије није знао кроз друге људе, народе и мудраце који су то на други, али суштински исти начин говорили заједници и заједницама у којима су живјели. Међутим, то да не чинимо зло другима, на томе се Христос није задржао када нас је поучавао. Дакле, није довољно само не чинити другоме зло, него је потребно чинити другоме и добро, али не само ономе који је добар према нама и с којим смо блиски, у добрим међуљудским односима и које волимо, него је подигао толико високо ту љествицу, која је толико захтјевна, рекао бих за нашу палу људску природу и слабу, недостижна да чинимо добро, чак, и онима који нама не чине добро, односно не желе нам добро, да љубимо непријатеље своје“.

Архијерејска Литургија у селу Главаца

„Сви ми који смо се овдје сабрали око Христовог тијела и крви, и ових Светих Тајни Свете евхаристије да се причешћујемо Њиме и да Он постаје дио нас, а и ми дио Њега као чланови Цркве, дио истог Тијела, призвани смо да достигнемо ову највишу љествицу коју нам је Христос поставио, а коју је Он први испунио, благосиљајући оне који Га куну, молећи се за оне који Га проклињу, чинећи добро и исцјељујући недуге и болести, оживљујући мртве и све онима, који су Га на крају људском роду Њега без иједног гријеха и мане разапели. Дакле, сви ми који смо се овдје окупили данас на светој Литургији да прославимо ову славу, нисмо само дошли да испунимо неки древни обичај наших отаца или да испунимо само неки завјет, него да се сада и у овом тренутку сјединимо са Христом и да све оно што нам је рекао у свом животу, колико то наше људске моћи дозвољавају, испунимо молећи благодат Његову да све наше недостатке испуни и све што је у нама слабо и несавршено да усаврши“, поучавао је Епископ Методије, закључујући на крају своје литургијске проповједи:

„Бог вас благословио на том благословеном путу, путу тешком којим иду само храбри, да се испуни оно што је изнад пале људске природе, а то је да не чинимо добро само онима који нама то чине, него да љубимо и непријатеље своје. Срећна вам ова дивна слава, на овом дивном мјесту, узвишеном. Народ подижући, и ви овдје сви који сте се трудили у изградњи овог светог храма на овој узвишици, узвишењу благословеном, то је само једна слика и призив да треба да се подигнемо и ми духом својим на виши ниво и на узвишење на коме ћемо моћи, ако Бог да, и својим духовним очима Христа угледати“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Мтодије.    

Храмовна слава новоподигнуте цркве у селу Главаца, освештане 2021. године, је Свети Николај Мирликијски, који се прославља 19. децембра. На празник Преноса моштију Светог Николаја је црквено-народни сабор за, како кажу, прољећног Светог Николу.

По одслуженој Литургији и храмовној слави, Владика је са свештенством и вјерним народом посјетио мјесто гдје се налазила црква Светих Јоакима и Ане, гдје су у току радови на реконструкцији и обнови темеље ове древне светиње.

Архијерејска Литургија у селу Главаца

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe