Суђење Владици Јоаникију и никшићким свештеницима одложено за 16. јул

У Основном суду у Никшићу, у петак 19. јуна 2020. одложено је рочиште главног претреса, који се води против Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и осморице свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је, на празник Светог Василија Острошког, 12. маја ове године, одржана у Никшићу.

Суђење Владици Јоаникију и никшићким свештеницима одложено за 16. јул

Рочиште је одложено зато што се на данашњем главном претресу, из оправданих разлога, није појавио један од окривљених, свештеник Слободан Јокић, који се налази на болничком лијечењу због здравствених проблема, који су погоршани приликом хапшења, саслушања у Тужилаштву и задржавања.

Судија Игор Ђуричковић, који је задужен за овај поступак, следеће рочиште заказао је за 16. јул, са почетком у 9 часова, када ће, како је оцијенио адвокат Сава Костић, један од бранилаца Епископа Јоаникија и четворице свештеника, бити испуњене законске претпоставке и наставити са суђењем, а Владика и свештеници изнијети одбрану и бити изведени докази.  

„Што се тиче доказа, у оптужном предлогу Основног државног тужилаштва наведене су двије службене забиљешке  овлашћених полицијских службеника и неколико аудио-видео записа. Одбрана ће у току поступка предложити своје доказе, али сам мишљења да у датој ситуацији не постоји кривично дјело“, устврдио је Костић.

Указао је, да ако на правној снази имамо овај оптужни акт и логику Тужилаштва да је требало оптужити Владику Јоаникија и свештенике, поставља се питање зашто је онда овако брзо окончана истрага.

„Зашто нијесу саслушани и други учесници који су били тог дана, а општепознато је да је ту било 15-20 хиљада људи? Зашто у овом поступку нијесу саслушани надлежни органи, односно овлашћена лица Центра безбједности Никшић, јер су они, сходно законским одредбама, били дужни да предузму чињење, имајући у виду мјере на које се позива Тужилаштво, тј. да спријечи окупљање на јавним површинама?“

„Ако би се слиједила логика Тужилаштва, имали би ситуацију да се сад води поступак против готово 20 хиљада људи, што је апсурд. Оно што је мени јако интересантно, вјерујем да ће током поступка бити разјашњено, по којем критеријуму су одабрани Владика Јоаникије и ових осам свештеника. Сматрам да није требало покретати поступак ни против Владике, ни против осам свештеника, а ни против било кога од грађана у датој ситуацији, јер нијесу испуњене процесне претпоставке. По мом мишљењу не постоји кривично дјело, не постоје радње извршења кривичног дјела од стране окривљених, а током поступка бићете у прилици да присуствујете извођењу доказа, тако да ће се све то разјаснити на главном претресу“, казао је Костић.

Изразио је наду да ће Суд поступати објективно и непристрасно, јер, како је казао, Основно државно тужилаштво је, на својеврсан начин, колатерална штета у датом предмету.  

Више државно тужилаштво, истакао је Костић, прво је одбило захтјев адвоката о изузећу поступајућих судија без права на жалбу, а потом је „грешка“ исправљена и дата правна поука.

„Најновија одлука коју сам добио од Вишег државног тужилаштва, којом се одбацује као недозвољена моја жалба коју сам изјавио на рјешење Основног државног тужилаштва у Никшићу, којим је одбијен мој предлог за изузеће поступајућих тужилаца, ми указује да се не ради о обичној грешки, већ о неким потезима и одлукама Вишег државног тужилаштва, које су, по мом мишљењу, у супротности са одредбама Законика о кривичном поступку Црне Горе“, оцијенио је Костић.

Основно државно тужилаштво, по његовом мишљењу, је само „извођач радова предметног оптужног акта“, а наручилац је неко из виших тужилачких институција.

„Изражавам наду да ће суд као напристрасан орган, чије је устројство другачије у односу на тужилаштво, које је инокосни орган, поступати професионално и имати у виду све што смо раније истицали“, казао је Костић.

Иван Шљукић, адвокат свештеника Слободана Јокића, казао је да се његов брањеник осјећа добро и да ће ускоро бити отпуштен из Института у Игалу, гдје је на лијечењу од 29. маја.

Подсјетио је да о. Слободану Јокићу, који је, иначе, лошег здравственог стања, позлило 12. маја увече када је ухапшен. Тада му је пружена љекарска помоћ, као и неколико пута током задржавања од 72 сата.

„Сматрам да дешавања од 12. маја увече представљају иницијалну капислу за погоршање његовог здравственог стања“, навео је Шљукић.

У знак подршке Владици и свештенству, испред никшићког Основног суда окупио се велики број свештеника, монаха и вјерног народа, који су њихов долазак на суђење дочекали аплаузима и поздравом: “Не дамо светиње”.

Преосвећеном Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и свештеницима никшићког Саборног храма: Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу на терет  се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Током утврђивања законских претпоставки, судија Игор Ђуричковић је, у складу са законом, питао окривљене о њиховим имовинским стањима, јер казна која им се ставља на терет може, како је назначио, да буде и новчана.

На постављено питање о имовинском стању Владика Јоаникије је одговорио:

„Није пристојно да се монах пита за имовинско стање. Монах нема никакве личне имовине, али има све што му треба“.
На исто питање, свештеник Никола Маројевић је изнио примједбу, тражећи да му се у подацима наведе то да је доктор теолошких наука и да му сви званични списи из суда убудуће буду написани ћирилицом.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe