Празничне свечаности у епархији Бањалучкој

На позив  Епископа Бањалучког Господина Јефрема поводом празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице  Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије узео је учешћа у празничним свечаностима у манастиру Осовица у Епархији бањалучкој.

Празничне свечаности у епархији Бањалучкој

По доласку у манастир Осовица Епископ Јоаникије је присуствовао Празничном бденију после чега је настојатељ манастира синђел Теофил са братијом упознао уваженог госта са историјом обитељи и њеном обновом која траје последњих десетак година. Сјутрадан 25 јула 2019 на празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице чија се копија по благослову Хиландарског браства налази у овој светињи њихова Преосвештенства Епископи Бањалучки Јефрем и  Будимљанско-никшићки Јоаникије служили су свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства и монаштва више епархија наше Цркве и молитвено учешће многобројног вјерног народа. На малом входу због ревностног и преданог служења светој Цркви, Епископ Бањалучки Јефрем је настојатеља манастира Осовице, синђела Теофила, одликовао чином протосинђела. Такође у току Свете Литургије у чин јеромонаха Епископ Јефрем руколожио је сабрата ове светиње јерођакона Илариона

По завршеном богослужењу Епископ Бањалучки Јефрем обратио се вјерницима честитајући празник и изразио радост због дивног сабора који се и ове године сабрао у овој древној обновљеној немањићкој светињи. Он је такође пожелио добродошлицу Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију којег је замолио да произнесе слово поуке сабранима. У свом слову Епископ Јоаникије је говорио о Пресветој Богородици о чудотворној Икони која својим сјајом и благодаћу сабира вјерне не само у својој обитељи на Хиландару већ и на другим мјестима гдје се налазе њене копије које такође изливају благодат и милост на оне који се пред њима моле. Он је изразио радост и одушевљење изгледом осовичке светиње указавши на велику улогу и жртву Преосвећеног Епископа Бањалучког господина Јефрема у обнови и изградњи ове као у других светиња Божијих широм Епархије бањалучке.

Епископ Јоаникије је пожелио браству манастира  Божијег благослова и Пресвете Богородице и духовне радости у даљем служењу Светој Цркви у овој светињи. На молитвено сјећање Епископу Бањалучком Јефрему уручио је архијерејску панагију уз жељу да још дуго година мудро управља Светом црквом у повјереној му Епархији бањалучкој. Молитвени дио овог сабора настављен је резањем славског колача и освећењем нове манастирске сале за потребе вјерника.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe