Прослављена Огњена Марија – слава храма у селу Оклади код Бијелог Поља

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Свете великомученице Марине – Огњене Марије, у уторак 30. јула 2019, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овој светитељки у селу Оклади код Бијелог Поља, чиме је ова светиња прославила своју храмовну славу.

Прослављена Огњена Марија – слава храма у селу Оклади код Бијелог Поља

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и свештеномонаштво наше Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, говорећи, у својој архипастирској бесједи, о Светој великомученици Марини, Огњеној Марији, подсјетио да је она рођена од невјерујућих родитеља, идолопоклоника, али је њу Бог обдарио да је у 12. години повјеровала у Христа Господа, у Онога Који је своју љубав према роду људском потврдио доласком у овај свијет, премногим чудесима, доброчинствима и спасоносном ријечју, а све то запечатио својом Крвљу на Крсту, изливеној.

„Ње се дотакла сила љубави Христове, сила Његовог Крста и Његовог Васкрсења,   слава Божја је њу обасјала и до те мјере уздигла да се више није бојала смрти, него је била рада у то вријеме, када су гонили хришћане, да и она пострада за Христа. Пострадала је и своју вјеру посвједочила као дјевица Христова на величанствен начин“, казао је Владика.

Господ је у вријеме њеног страдања, додао је Владика Јоаникије, допустио да јој се јави ђаво, да покуша да је одврати од Христа. Света Марина га је крсним знаком свезала, а у нашим храмовима често се слика, управо, како веже и бије ђавола.

„То значи да је Црква њу препознала као велику заштитницу рода људског од злих сила, јер је, после њене смрти, Господ увјенчао вијенцем непролазне славе и дао јој такву слободу пред Његовим светим Престолом да се заузима за све оне који јој се обраћају и да им брзо помаже“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Иако њено име у календару није уписано као заповједни празник црвеним словима, Света великомученица Марина се у нашем народу и у свим српским земљама, изузетно поштује.

„Код православних хришћана њено име се слави међу осталим Светим великим мученицима са Светим Георгијем и Светим Димитријем, зато што је имала праву и чисту вјеру, што се њена душа обесмртила, још, у овом животу и славом вјечном напојила, што је Господ као вјерну своју слушкињу увјенчао таквом слободом и славом да има слободу да стоји пред Божјим Престолом, да се моли за нас, да нас штити и заступа“, нагласио је Епископ Јоаникије.

Храмовна слава је прослављена благосиљањем и ломљењем славског колача. Сабрање је настављено уз трпезу братске љубави. Домаћини овогодишњег славља били су Чедо Пантовић и Зоран Обрадовић, којима је, заједно са надлежним парохом, о. Зораном Бубањом, на труду и љубави, заблагодарио Епископ Јоаникије.

„Сабирамо се, сваке године, на овај свети, велики празник и дивно се овдје осјећамо, иако ово није велики сабор. Могао би бити много већи, јер то заслужује овај празник. Али, колики је год са нама је Христос и не осјећамо никакав недостатак што се тиче ове свете службе, али нам је жао што многи, који би могли доћи да се помоле Богу у овој светињи, не долазе и понашају се као да немају за шта Богу да се моле, умјесто да будемо сви заједно када се Богу молимо, а и после за трпезом заједно да будемо“.

„Свуда имамо да једемо и пијемо, хвала Богу, нијесмо гладни, али смо гладни Божје милости и Божје љубави и праве истине, а тога нема без праве и чисте вјере. Хвала нашем о. Зорану који се труди око свих светиња на својој парохији, хвала нашим домаћинима Чеду Пантовићу и Зорану Обрадовићу на љубави. Нека Бог награди њих и њихове домове“, казао је Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe