Изложбом „Најљепша земља“ у Беранама почели „Дани руске културе“

У оквиру Беранског културног љета, у четвртак 19. јула 2018, у Спомен кући Војводе Гавра Вуковића, отворена је изложба фотографија „Најљепша земља“ Руског географског друштва из Београда.

Изложбом „Најљепша земља“ у Беранама почели „Дани руске културе“

Отварању изложбе присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који се пригодним словом обратио сабранима, изразивши радост што учествује у свечаности, којом почињу „Дани руске културе“ у Беранама.

„Већ смо молитвено прославили, врло свечано, у Црној Гори стогодишњицу од смрти Светог цара Николаја, обиљежили смо тај датум и прославили Светог новомученика цара Николаја и његову породицу, јер их већ поштујемо као Божје угоднике. Такође смо прославили црквени и национални празник руског народа Светог Сергија Радоњешког, врло свечано, у свим нашим храмовима, а вечерас, овдје, настављамо овом прелијепом изложбом, коју је приредило Руско географско друштво из Београда, да, на овај начин, преко ових умјетничких фотографија, макар на даљину, видимо љепоту Русије“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Русија је, по ријечима Његовог Преосвештенства, непрегледна земља са многим љепотама и изазовима. У љепоту руске природе, градова, архитектуре, црквених здања, храмова, икона имао је прилику, лично да се увјери,  с тога је, сматра он, сусретање са љепотом, коју баштини и чува руски народ, заправо, сусретање са љепотом руске душе.

„И овдје имамо прилику да се сретнемо посредно са љепотом руске душе. Треба око које има смисао за љепоту, за догађај, за неке феномене природе који указују на дубље истине и Божанско присуство у овом свијету, да уочи и ухвати фотографским апаратом ове детаље. То је оно што нас оплемењује, а што је најважније преко оваквих културних манифестација ми се зближавамо, јер култура превазилази све границе, повезује различите народе, спаја их. А ми са Русима осјећамо толику блискост да се, у суштини, можемо поистовјетити са њима“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Културне, духовне везе, поручио је Владика, су трајне, док политичке могу да буду у кризи и искушењима, као што је то данас случај. Нажалост, та искушења, оцијенио је он, дошла су од наше стране, од појединих људи који су, како је истакао Епископ Јоаникије, скренули од идеје коју је вјековима баштинила Црна Гора.

„Вјерујемо да је то све пролазно зато што су дубљи ослонци очувани. Наш народ воли и цијени, поштује Русију и не заборавља вјековна доброчинства, која је руски народ и руска држава чинила према Црној Гори. Ми чинимо оно што смо дужни да чинимо и што нам је на срцу. Надам се да ће у будуће „Дани руске културе“ у Беранама постати манифестација на гласу, која ће окупљати оне који воле културу и који се могу наћи у тој култури“, казао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Изложбу је отворио отправник послова Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори г.-дин Владимир Гурко. Свечаности су присуствовали представници локалне управе, бројна публика и уважени гости: представници Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, одборник града Одинцова, Центра руског географског друштва у Београду.

Истог дана, у беранском Центру за културу, одржан је концерт Руског ансамбла „Родник“, који ће у петак 20. јула, у 17 часова, наступити у порти манастира Ђурђеви Ступови.  

Током „Дана руске културе“, који ће трајати до 25. јула, биће уприличен и концерт руских музичара Лева Журавског и Јелисавете Украинске, Округли сто на тему “Црногорско-руски односи кроз вјекове“, пројекција документарног филма о страдању царске породице Романов и промоција књиге „Руси у Црној Гори“, аутора Зорана Локтионова.    

 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe