Једну од најбројнијих литија у Бијелом Пољу предводио Владика Јоаникије

На Молебан и литију пристигло је више хиљада вјерника, који су у литијском ходу дошли из Затона, Бистрице, Његњева, Сутивана, Мајсторовине и других села.

Једну од најбројнијих литија у Бијелом Пољу  предводио Владика Јоаникије

Молебан Пресветој Богородици, у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у недјељу 26. јануара 2020. служио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Послије одслуженог Молебана, Владика је са свештенством и монаштвом предводио свенародну литију до цркве Светог Николаја у Никољцу.

Данашњи свештени ход и Молебан у Бијелом Пољу окупио је највећи број вјерника до сада. Пристигло је више хиљада људи, који су такође, у литијском ходу, дошли из Затона, Бистрице, Његњева, Сутивана, Мајсторовине и других бјелопољских села.

Честитајући празник Светог Саве, Владика Јоаникије је казао да, ове године, прослављамо осам вјекова од од оснивања Епархије будимљанско-никшићке,  коју је Свети Сава утврдио у манастиру Ђурђеви Ступови, и исто толико вјекова Зетске епископије из које је настала Митрополија црногорско- приморска.

„Имамо континуитет жив и непрекинут, иако смо много страдали кроз историју. Овдје је, такође, била некада епископија Хумска, коју је свети Сава основао 1220. године. Он је 1219. године добио аутокефалност и прошле године смо славили осам вјекова од оснивања Жичке Архиепископије, односно Српске Православне Цркве, а то је једно те исто. Ове године прослављамо осам вјекова од оснивања Епархија. Тада је Свети Сава православним обредом крунисао  Светог  краља Стефана Првовјенчаног . Сјећамо се тих великих догађаја. Наш народ се, коначно, утврдио у православној, јеванђелској, истинској, живој вјери у вријеме Светог Саве, оној вјери која даје смисао свему што радимо и чему стремимо,“ бесједио је Епископ Јоаникије.

Он је казао да су литије израз борбе за слободу вјере, а да тамо гдје нема слободе вјере нема ни праве вјере.

„Права вјера је увијек слободна и не може је нико свезати. Многи су покушавали, али у томе нису успјели, није успио ни Нерон, ни Диоклецијан, ни Стаљин, ни Лењин, ни Броз, нити било који деспот и тиранин кога је историја извела на историјску сцену“.

„Надахнути  нашом светом вјером, апостолском и Светосавском, надахнути нашим Светим прецима, међу којима су многи свети, многи главе своје положили за светиње, за Kрст Часни и слободу златну, идући путем наших предака, крстоносних, богоносних, ми дајемо хришћански отпор неправди. И сваки од вас, који то свједочи својим доласком на ове литије, је свједок да је овај закон, који је наметнут, мртворођенче рођено у Скупштини Црне Горе, срамота за Црну Гору јер изазива подјеле, јер је  дискриминаторски, урађен са злом вољом против Српске православне Цркве. Они имају своје медије, телевизије, силу и моћ,  али у рукама народа је истина коју даје Бог“.
Онај ко ти узима дом, узима све, слободу, част и достојанство, казао је Владика и поручио:

„Према томе, борићемо се, и у овој намјери смо једномислени и ми свештеници и народ, од старца до дјетета. Сви исто по овом питању мислимо, иако смо различити по много чему, различитих виђења, различитих политичких опредјељења, усмјерења, али у овоме смо једно“.

„То су нам наши преци завјештали, да у вјери, у оданости светињама будемо једно, да будемо јаки и зато се обједињујемо и снажимо овим заједништвом и Божјим благословом. Kад видимо  оволико народа, нарочито дјеце и омладине, сви имамо осјећај да смо се помијешали заједно са Светитељима, са нашим прецима, са анђелима. То је Сила, то је Божији благослов. Ми се не боримо  огњем и мачем, него истином. Боримо се вјером и љубављу, кријепећи се утврђујући се, спремајући се да наше светиње бранимо, ако буде требало и својим животима, да их нико не скрнави“.

„Штитимо завјештање великог  кнеза Мирослава, критора ове светиње, штитимо предање, историју, вјекове, завјештања наших предака. Штитимо  част и образ свој, и свог потомства, желећи да се изборимо у нашој држави за слободу вјере, да наша вјера буде равноправна са осталим вјерама”, бесједио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.
Истакао је да наша Црква не може дозволити да буде дискриминисана и да не тражи виша права него остале вјере, иако је најмногобројнија у Црној Гори.

„Не желимо да уживамо никакве повластице више него остали, свима желимо слободу вјере и правду. Борећи се за слободу и правду Цркве и вјере, ми се боримо за истински поредак, слогу и напредак Црне Горе. Боримо се да Црна Гора буде што љепша, да буде дом за све, без обзира на разлике. Онако како су донијели овај закон, исто тако могу да га повуку, да измијене у оним члановима који су за Цркву неприхватљиви. Kажу да  су „водили дијалог“. Није тачно! Само су  покушавали да нам наметну зло и то уз наш пристанак. Не можемо на то пристати никада“.

„Боље нам је да будемо и гоњена вјера, јер гоњена вјера рађа свједоке, мученике, и исповиједнике, него да прихватимо понижење и неправду, а то би, заправо, било, да би себи потписали смртну пресуду. Ово је удар на православље и на православну вјеру у Црној Гори. То је наш народ осјетио, истински из дубине душе. Ова наша окупљања су рефлекс из костију наших предака. Наша праведна борба ће да издржи до краја док се ово зло уклони“, поручио је Владика Јоаникије.

Рекао је на крају да Црква и народ имају подршку од цијеле Православне Цркве.

„Од Васељенске и Јерусалимске патријаршије, посебно Руске православне Цркве. Велику подршку имамо од свештенства и народа СПЦ из Србије и Републике Српске, дијаспоре и цијелог свијета. Очи свих су уперене у Црну Гору и заједно ћемо истрајати да овај народ дође до слободе вјере!”, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe