Незапамћено литијско сабрање у Беранама: Не дамо светиње! Црна Гора се јави, Ваистину се јави!

У Беранама је и вечерас, у недјељу 26. јануара 2020. одржана свенародна литија у знак протеста против неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести.

Незапамћено литијско сабрање у Беранама: Не дамо светиње! Црна Гора се јави, Ваистину се јави!

Мирна, достојанствена, хришћанска протестна литија вјерног народа са црквеним барјацима, транспарентима: Не дамо светиње, иконама, свијећама, пјевањем црквених пјесмама и молитви кренула испред храма Светог Симеона Мироточивог у центру Берана.

Прикључили су јој се затим бројни житељи, који су околних мјеста беранске Општине, у литијском ходу приспјели организовано из мјесних центара Лужац, Берансело, Будимља, Дапсиће, Доња Ржаница. Ријека вјерника улила се у ону већу, која се оформила у центру града и, како се процјењује, у највећем броју до сада учесника, упутила ка катедралном манастиру наше Епархије, Ђурђевим Ступовима, обједињени у једној мисли: Не дамо светиње!

Молебан Пресветој Богородици служио је јеромонах Филотеј, (Марковић) сабрат манастира Ђурђеви Ступови.
Бесједом се обратио јеромонах Пајсије (Ђерковић).

Потом је у манастирској порти, уприличен богат културно-умјетнички програм у славу сјутрашњег великог празника Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског. Учествовали су: народни гуслар Бошко Вујачић, епски пјесник Славко Перошевић, КУД „Коло“ и вокална солисткиња Јелена Бојовић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe