Литије и богојављенска пливања за Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

Никшић:

На 31. недјељу по Духовима, 19. јануара 2020. када наша Црква молитвено прославља велики празник Крштења Господа Исуса Христа – Богојављење, молитвено је било у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литије и богојављенска пливања за Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

Свету Литургију је служило свештенство никшићког намјесништва, уз молитвено учешће  многобројног вјерног народа.
Након причешћа вјерника, свештенство је одслужило велико освећење богојављенске воде.

На хиљаде Никшићана окупило се, око 13 часова, на језеру Крупац, гдје је, најприје, одслужен чин великог водоосвећења, а потом одржано Богојављенско пливање за Часни крст.

Први до Часног крста је допливао двадесетпетогодишњи Никола Радуловић из Никшића.

Богојављенско сабрање на Крупачком језеру поздравио је протојереј Миодраг Тодоровић:

„Кад раширимо руке и ходамо, ми смо ходајући крст, зато не чуди данас оволики окуп да човјек полети према ономе што му је најсличније и најсигурније, према ономе што га одводи у Царство небеско, према ономе што од човјека прави истинског, правог, Христовог човјека, човјека за вјечност створеног. Зато данас оволики народ овдје, оволики људи, дјеца, жене, млађи, старији. Све је полетјело према Крсту с радошћу и с љубављу. Нека Бог поживи овај дивни, крстолики и христолики народ! Да се окупљамо око Часног крста и око имена Христовог у вјекове вјекова!“, поручио је о. Миодраг Тодоровић.  

У Никшићу је за Богојављенски крст пливало око 400 учесника.  

Андријевица:

У храму Светог Архангела Михаила на Књажевцу, у Андријевици, на Богојављење, у недјељу 19. јануара 2020. Литургију су служили: протојереј-ставрофор Боро Врховац и јеромонах Саво Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Литије и богојављенска пливања за Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

Послије Литургије служено је велико освећење воде. Након тога литија вјеног народа, заједно са свештенством, кренула је од цркве на Књажевцу до ријеке Лим.

Одслужен је чин великог водоосвећења ријеке и одржано пливање за Часни крст. Учествовала су 34 пливача, а до Крста је први допливао Ђорђе Губеринић.

Плав:

Након Литургије, коју је на Богојављење, у манастиру Свете Тројице - Брезојевица, служио јеромонах Георгије (Рајаковић), игуман ове светиње, литија вјерног народа упутила се ка обалама Лима, гдје је обављено велико водоосвећење, а потом одржано традиционално пливање за Часни крст.

Литије и богојављенска пливања за Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

До крста је прва допливала Јелена Дашић. Уз њу, у овој дивној Богојављенској светковини, учествовали су и: Жељко Дашић, Милош Дашић, Игор Гојковић, Вито Јашовић, Жељко Дашић, Радојко Дашић, Властимир Прашчевић, Илија Радивојевић, Миодраг Турковић, Вукман Дашић, Василије Дашић, Стефан Новићевић, Младен Новићевић, Матија Раденовић и Богдан Рајковић.

Затон код Бијелог Поља:

Литургију на Богојављење, у храму Светог апотола Томе на Брзави, служио је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, надлежни парох.
Око 12 часова, литија вјерног народа, у којој је учествовало око 350 људи из затонско-брзавске парохије, кренула је од храма Светог Јована Крститеља у Затону ка мосту код Фемића Крша, гдје је обављено велико водоосвећење Лима, а потом, први пут, одржано Богојављенско пливање за Часни крст.

Учествовала су 22 пливача, а до Крста је прва допливала петнаестогодишња Јована Јанковић.

Велики број вјерника, и на овај начин, дао је свесрдну подршку очувању наших светиња.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe