Литија и пливање за Часни крст у Беранама: Први до крста Александар Ралевић

Око десет хиљада вјерника, предвођени Епископом будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем и свештенством Епархије прошли су, јутрос, након свете Литургије, од манастира Ђурђеви Ступови кроз Беране до моста на Лиму, гдје је обављено велико водоосвећење ријеке и Богојављенско пливање за Часни крст.

jan-2020-plivanje-za-bogojavljenskikrst-u-beranama

На обалама Лима, учеснике је дочекало на хиљаде житеља Берана, који су у празничном духу и хришћанској љубави, поздравили учеснике древне светковине пливања за Часни крст.

Први до Крста је допливао деветогодишњи Александар Ралевић. Њему је, заједно са осталим учесницима, којих је било преко 60, честитао Преосвећени Епископ Јоаникије.

„Браво соколе! Срећно нашем новом побједнику и свима на здравље који су пливали за Часни крст. Срећан празник. Бог се јави!“, благословио је Богојављенско сабрање Владика будимљанско-никшићки.

Сви учесници данашњег витешког надметања награђени су медаљама са грбом Српске православне Цркве и другим пригодним даровима.

У прослављању великог празника Крштења Господњег, учествовало је, скоро, цијело Беране, најприје молитвено у Литургији, а потом у литији, водоосвећењу и Богојављенском пливању за Часни крст.

Заједничарење је настављено у манастиру Ђурђеви Ступови, гдје је за сабрани вјерни народ припремљено послужење.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe