Амерички Архиепископ Елпидофор писао Помпеу: ”У Црној Гори се крше људска и верска права православних хришћана”

Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор, који је један од најутицајнијих епископа, не само у САД, већ у целом свету, упутио је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и верских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповести.

Амерички Архиепископ Елпидофор писао Помпеу: ”У Црној Гори се крше људска и верска права православних хришћана”

Према писању портала Преокрет.инфо Архиепископ Елпидофор је америчком државном секретару истакао посебну забринутост православних хришћана у Америци ”за браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање верских слобода након недавног усвајања Закона о слободи верописповести и статусу верских заједница” од стране црногорског парламента”.

”Чини се да имплементација овога закона подразумијева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених пре 1918, а којима недостаје формална документација о поседовању.

Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гори су директно погођена овим мерама које прете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном наслеђу.

Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у време док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње” истакао је архиепископ Елпидофор у свом писму и позвао америчког државног секретарада заштити  православне хришћане у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и вјерских права.

”У потпуности Вас подржавам у вашем водству међународних дипломатских приступа у постизању правичних решења, како у овој ситуацији, тако и у другим ситуацијама које укључују верске слободе широм света. Молим се за мир у Црној Гори, верске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону. Молим се такође за Вашу породицу и за Сједињене Америчке Државе” – написао је Архиепископ Елпидофор у писму упућеном америчком државном секретару Мајклу Помпеу.

Извор: САБОРНИК

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe