Два лажна свједока

Од како се појавише два лажна свједока да осуде Христа, од тада па до данас увијек се налазе по два лажна свједока да осуде Христа и оне који су Христови. Јер ако Мене гонише и осудише и вас ће гонити и судити!

Два лажна свједока!

 

Ево и у овим тешким временима за Српски народ, када се не само боримо за опстанак нашег народа на Косову и Метохији, него када је још већа борба за његову душу и духовни опстанак, појавише се ови лажни свједоци да осуде Његову светост нашег патријарха и великог српског просветитеља и учитеља светог владику Николаја. Јер њих двојица рекоше како ће срушити стари храм  и изградити нови храм Духа Светога за три дана. 

Они рекоше оно што и Христос рече тада прије двије хиљаде година и проповиједаше оно што и Христос је тада проповиједао. Њихова је кривица што након двије хиљаде година и даље се проповиједа ријеч Христова. Њихова је кривица што рекоше да је Србин Христов. Њихова је кривица што нисмо пагани, већ хришћани. Њихова је кривица што Срби рађају светитеље Христове. Њихова је кривица што Срби мученички пострадаше за Христа. Њихова је кривица што свети Немањићи изградише метох Божији на српској земљи, и оставише нам Метохију и Косово! Њихова је кривица што светитељи српски својим нетрулежним и мироточивим моштима свједоче Васкрсење Христово! Њихова је кривица што Свети Сава даде самосталну цркву Србима и што и ми постадосмо учесници Педесетнице Божије. Њихова је кривица што Срби имаји патријарха, јер много би било лакше да га немају, можда тада не би ни били Срби! Јер скупо смо плаћени тиме што и ми имамо патријарха и патријаршију, скупо нас је платио Свети Сава, и тешко нас је за јефтино продати. Њихова је кривица што су они непремостива брана да Срби скрену са јевањђељског пута. И још читав сонм кривица свједоче лажни свједици против њих двојице ових дана.

Али главна њихова кривица је Христос! Јер и њих видјеше са Христом и Христа видјеше међу њима.

И вашег покорног и недостојног слугу који пише ове редове, такође су два лажна свједока осудила јер су и њега видјели са Христом, и чули су да рече “како је дивно кад браћа живе заједно” и уједињено, јер је опасно да се Срби уједине.

Видјели су они колико је опасно то што Срби имају патријарха и владику Николаја, јер они могу да сруше стари храм богоборства и да за три дана изграде нови храм Духа Светога. А то се не прашта! Али ова два лажна свједока осим што лажно свједоче, они свједоче и једну истину, а то је, да смо ми ипак Христов народ!

Јереј Огњен Фемић

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe