Ученици беранске Гимназије ''Панто Малишић'' прикупили помоћ за потребе Народне кухиње ''Дивна Вековић'' у Беранама

Како је тз. ''коронавирус'' из епидемије, која се појавила у ''далекој'' Кини прерастао у пандемију, појавила се истовремено међу људима и ''пандемија'' панике и страха. Наиме, затварају се државне границе, на снагу ступају разне мјере опреза и превентиве, и, наравно, строге изолације.

ИМАЈУ ЗАЛИХА ДА НАХРАНЕ ГЛАДНЕ

И у овим тешким данима када се грађани боре против вируса корона, Народна кухиња „Дивна Вековић”, која ради при манастиру Ђурђеви ступови, на услузи је свим сталним корисницима, али и сваком другом ко се јави да је гладан. То је за „Дан” саопштио управник Народне кухиње отац Саво Вукајловић. Он је казао да кухиња ради пуном паром и да за сада има довољно намирница.

У Ораховцу и Великој Хочи почело шарање васкршњих јаја

Радују слике шарања јаја које ових дана стижу са нашег Косова и Метохије. Руке вриједних домаћица у сриједу Крстопоклоне недјеље, по старом обичају, почињу да припремају јаја за најсвјетлији хришћански празник, празник над празницима – Васкрс. Шарањем Крста на јајету, наше сестре из Ораховца и Велике Хоче, на тај начин, дају допринос Крстопоклоној седмици и почињу да шарају јаја све до Великог четвртка, када ће их офарбати и скувати.  

Литургија Пређеосвећених Дарова у Страшевини

На празник Преподобног Симеона Новог Богослова, у сриједу 25. марта 2020. света Литургија Пређеосвећених Дарова служена је у храму Зачећа Светог Јована Крститеља у никшићком насељу Страшевина.

Литургија Пређеосвећених Дарова у Страшевини

Помен жртвама НАТО агресије

На годишњицу почетка НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, 24. марта 2020. свештенство је служило помен жртвама, пострадалим током ових злочиначких дејстава.

Помен жртвама НАТО агресије

Дурмиторски крсни ход

„Наша ће борба да потраје, јер се ово зло припремало дуго, али и ми смо се спремали вјековима.“

Борба за очување светиња се наставља, иако су литије у овој новонасталој ситацији обустављене не значи да је обустављена воља и снага народа да истраје до краја, до Христове побједе. Својим личним залагањем и подвигом свако од нас има прилику да да допринос овом благословеном дјелу.

Запослени у Секретаријату за пољопривреду извршили резидбу воћа на газдинству манастира Ђурђеви Ступови

Запослени инжењери у Секретаријату за пољопривреду, туризам и водопривреду Општине Беране, као и неколико инжењера из Берана, због скоро пролећних температура ових дана, самоиницијативно су се организовали јутрос како би извршили резидбу воћа на газдинству манастира Ђурђеви ступови, коју треба завршити док биљке мирују.

Отац Велибор Џомић: Нека на суду докажу да имовина није црквена

“Тражимо да се одредбе из чланова 62,63 и 64 закона замијене једним чланом којим ће се прописати да се имовинско-правни спорови о вјерским објектима и земљишту који су саграђени или прибављени до 1. децембра 1918. године искључиво могу рјешавати у парничним поступцима пред редовним судовима.

Епископ Јоаникије: Ослонимо се на Божије милосрђе

Послије објаве медија да је Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије од 16. марта 2020.г. у самоизолацији, Владика је потврдио да се у новонасталој ситуацији придржава превентивних медицинских упутстава, да се добро осјећа и да нема никаквих симптома Корона вируса.

Конкурс ИК „Златна гора“ на тему одбране Светиња

Издавачка кућа „Златна Гора“ из Никшића, иницирана ситуацијом да се литије за спас Светиња због новонастале ситуације до даљњег неће одржавати, своје активности усмјерила је ка припреми монографије, која ће бити посвећена литијама и молебанима.

Конкурс ИК „Златна гора“ на тему одбране Светиња