Оскрнављена српска православна црква код Пећи

Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због најновијег напада на цркву Свете Тројице у Селу Накло код Пећи.

Оскрнављена српска православна црква код Пећи

Према извештају који је Епархији доставио парохијски свештеник у Пећи, непозната лица су провалила и исписала графите у цркви посвећеној Светој Тројици, у селу Накло код Пећи, међу којима су и поруке “Алаху Екбер”, као и на албанском “уклоните ову цркву одавде, само муслимана има ту”!, ,,не желимо цркве, желимо џамије….ислам је једина права вера!”

Посебно је забрињавајућа чињеница да је овај инцидент уследио након одлуке косовских власти да Патријарху и епископима Српске Православне Цркве забране улазак на Косово, чиме су им онемогућили служење Свете Литургије и почетак редовног заседања Светог Архијерејског Сабора у манастиру Пећка Патријаршија, како се то чинило још од 14. века.

Црква у селу Накло посвећена је Св.Тројици, и спаљена је у мартовским нередима 2004. године.

Обнова је почела 2020. године када је очишћена порта и гробље. Касније је ограђена порта заједно са гробљем,постављена је столарија и урађен је кров на цркви. У овом селу је пре 2004. живело 300 православних Срба, чијом је иницијативом обнова ове цркве и започела.

Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и посебно су учестали последњих месеци. Највећим делом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против српске заједнице и Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија рашко-призренска

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe