Саборни храм Светог Василија Острошког прославио крсну славу

Служењем Свете Архијерејске Литургије и ломљењем славског колача Саборна црква Светог Василија Острошког у Никшићу прославила је, у сриједу 12. маја 2021. године, храмовну славу – празник Светог Василија Острошког Чудотворца.

Саборни храм Светог Василија Острошког прославио крсну славу

Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Методије уз саслужење свештенства Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Владика је у својој бесједи казао да нас је данас у овом храму, као квочка под своја крила пилиће, сабрао добри Пастир Христос васкрсли Бог наш Који никад није напустио своје словесне овце и Који је за себе рекао да је врата кроз која ћемо ући и изићи и пашу да ћемо наћи.

„То ући и изићи и пашу наћи значи слободу и слободни живот у Духу Светом, јер је Христос Господ наш дошао у овај свијет да би нас ослободио, не од римских легија и завојевача овога свијета, него од гријеха, од смрти и ђавола. Христос Бог наш, Који љуби своје словесне овце није као разбојник или најамник који своје овце напушта, а онда вуци ускоче у стадо и покољу и разагнају овце. Због те Његове љубави, због које нам је и дао сво изобиље слободног живота, а које смо чак и ми овдје, на овом простору, осјетили после тегобних, страшних и тешких дана у скоријем времену, осјетили смо ту силу божанске моћи и љубави. Данас осјећамо плодове наше наде и уздања у Њега и Његове нелажне ријечи да ћемо изобиловати у слободном животу“, рекао је Епископ Методије.

Због тога, додао је Владика, ми благодаримо Њему, Васкрслом из мртвих, јер Његово васкрсење за нас не би представљало ништа кад би се односило само на Њега.

„Та нада наша у васкрслог Христа и вјера, она нам даје наду у свеопште васкрсење и васкрсење свих нас који улазимо и излазимо, пашу налазимо кроз Христа као врта ка Небесноме Оцу нашем. Христос је још рекао својим ученицима, прије страдања, да му ваља и друге овце привести које нијесу из овог стада, мислећи под овим стадом на израиљски народ. То је, у то вријеме, била највећа дрскост и лудост да могу, осим изабраног народа, било који други народи на земљи наћи спасење. Христос нам је дао да и сви они сљедују Њему и подражавају онај живот, којем нас је Он учио и учи кроз Јеванђеље до данашњег дана и до краја свијета и вијека, да ће сви они бити изабрани народ нови Израиљ“, бесједио је Владика диоклијски.

Поучавао је да је то велика тајна тијела Христовог, Цркве Христове – да ће сви који се буду уздали и сљедовали Христу васкрслом бити чланови те божанске, богочовјечанске, небоземне, благодатне заједнице.

„Бог је, кад се испунила пуноћа времена, и нашем народу овдје послао човјека који је испунио највише од свих све Његове заповјести, најревносније сљедовао и ишао Његовим путем – Светог Василија Острошког Чудотворца, доброг пастира који се угледао на Прволик и на доброг Пастира Христа Господа нашег. Дао овом народу у најтежа времена да га кријепи и да му показује уски пут Христов, којем нас Христос учи у свом Јеванђељу; тај пут уски Христов није нимало лак, јер он не води у палате, него води у Цркву, у заједницу са Богом. Он не води ка богатству овоземаљском и материјалном, већ води ка врлинама и стицању врлина као највећем духовном благу. Тај уски пут којем нас учи Свети Василије, подражавајући Христа Бога нашег, није пут који води ка некој нацији да јој припадамо, него пут који нас води ка Христу, пут који не води у рат, него пут који води у мир“.

„Зато, као они који смо се сабрали као пилићи под крила Светог Василија, доброг пастира, овдје у храму њему посвећеном, треба да из све снаге будемо скромни и смирени, да се трудимо у свим врлинама које нам је он показао, колико је то у нашој снази, да будемо њежни једни према другима и да волимо једни друге, јер је Господ рекао да ће нас по томе други познати да смо Његови ученици“, закључио је Преосвећени Епископ Методије.

Током свете службе Божје Владика је у чин ђакона рукоположио досадашњег ипођакона, др теологије Крста Станишића, пожеливши му благословено служење својој Цркви и свом народу.  

Након причешћа вјерника, Епископ диоклијски Г. Методије освештао је славско жито и преломио славски колач, као и крсне колаче свечара, који Светог Василија Острошког прослављају као свог Небеског покровитеља. 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe