Оштар протест Епископа источноамеричког Иринеја Стејт Департменту

У суботу, 4. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Иринеј, упутио је писмо Г. Мајку Помпеу, државном секретару САД. У писму, Владика је честитао Г. Помпеу Дан независности Америке, посебно се осврнувши на универзалне слободарске вредности које се тога дана прослављају.

Оштар протест Епископа источноамеричког Иринеја Стејт Департменту

Владика је Секретару Помпеу и овом приликом напоменуо да је веома узнемирујуће да у савременој Европи још увек има примера кршења основних верских и људских слобода. Владика је упутио позив Г. Помпеу да се, у духу слободарских вредности, заузме код власти у Црној Гори да без одлагања прекину са прогоном Цркве.

Владика је, такође, стао у заштиту Српске Православне Цркве и своје духовне деце на Флориди, чији је миран протест испред почасног Конзулата Црне Горе у West Palm Beach-у изазвао сасвим непримерену изјаву Министарства вањских послова Црне Горе. У тој изјави, Српска Православна Црква и њени верници су названи погрдним именима, што умногоме подсећа на мрачна времена комунистичког прогона религије и неистомишљеника у Црној Гори.

Владика је скренуо пажњу Стејт Департменту на овај дипломатски скандал и затражио да власти САД заштите своје грађане од напада званичника страних држава.

Из канцеларије Епископа источноамеричког

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe