Миладин Јоксимовић, правни заступник свештеника Стефана Миловановића: Управа полиције овим решењем покушава да противуставно и противзаконито раздвоји породицу

Aдвокат Миладин Јоксимовић, један од правних заступника Епархије будимљанско-никшићке, поднио је данас, у петак, 10. јула 2020. жалбу другостепеном органу на решење, којим се беранском пароху, јереју Стефану Миловановићу одбија захтјев за продужење дозволе за привремени боравак у Црној Гори.  

Миладин Јоксимовић, правни заступник свештеника Стефана Миловановића

Јоксимовић је подсјетио да је отац Стефан прије два дана добио решење, којим му се одбија захтјев за продужење дозволе за привремени боравак у Црној Гори, а уз то је дужан да у року од 30 дана напусти Црну Гору.

Ово решење, по ријечима адвоката Јоксимовића, није у складу са Законом и Уставом државе Црне Горе. Појашњавајући своје мишљење, навео је да је  свештеник Миловановић на привременом боравку у Црној Гори од 2016. а потом је закључио брак са црногорском држављанком са којом има ћерку, рођену 2016. која је, такође, црногорски држављанин. Они, ових дана, напомиње Јоксимовић, очекују принову, али, упркос томе, Управа полиције овим решењем покушава да противуставно и противзаконито раздвоји породицу свештеника Стефана Миловановића.

„Управа полиције своје решење доноси на основу мишљења сектора граничне полиције - Регионални центар граничне полиције „Сјевер“ је дао мишљење да о. Стефану не треба продужити боравак, јер је против њега поднијета кривична пријава због кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасних заразних болести“, наводи Јоксимовић.

Ријеч је поступку који се води против беранских свештенослужитеља, поводом службе коју су на Ђурђевдан вршили улицама Берана, у вријеме епидемије, иако том приликом нијесу прекршене мјере НКТ-а.

Јоксимовић додаје да је 1. јула био у МУП-у, код надлежних органа, ради давања мишљења у вези са поднијетим захтјевом и појашњења самог мишљења граничне полиције. Том приликом је указао на чињеницу да само доношење кривичне пријаве не значи да је неко крив.
„То је у директној супротности са одредбом члана 35 Устава Црне Горе, гдје се каже да се свако лице мора сматрати невиним све док се не утврди његова кривица првоснажном одлуком суда, те да окривљени није обавезан да доказује своју невиност. Ако постоји сумња у погледу кривице суд је у поступку обавезан да ту сумњу тумачи у корист окривљеног“.

„Очигледно да полиција овдје подноси пријаву и она тумачи да ли је о. Стефан крив без судске одлуке, тачније ту одлуку доноси неко ко није надлежан. Чини ми се да то има само у Црној Гори, а на штету свештеника Српске православне Цркве“, оцијенио је адвокат Јоксимовић.  

Појашњава да није само прекршена поменута одредба Устава, већ је, сматра он, прекршена и одредба члана 25 Устава Црне Горе, јер се, како је истакао, врши дискрминација на националној и вјерској основи. Прекршене су и одредбе Европске конвенције о људским правима и слободама, тачније одредба члана 6, члан 8 - кршење поштовања права на породични живот, члан 14 Европске конвенције о забрани дискриминације. Због свега наведеног је он, као правни заступник свештеника Стефана Миловановића, надлежним органима поднио жалбу.

„Ми смо, управо, поднијели жалбу другостепеном органу на решење и ако има иоле икакав дипломирани правник, који је у року и на државном универзитету завршио правни факултет, а не ови са купљеним дипломама, ово решење не може проћи, јер је ово очигледан примјер незакоња, противзаконитог и противуставног понашања једног државног органа, који грађани плаћају. Осим тога, обратили смо се Заштитнику људских права, омбудсману Црне Горе са захтјевом да он, као независан државни орган, стане у заштиту јереја Стефана Миловановића, јер сви елементи који су назначени у овом решењу су, понављам, класичан примјер кршења људских права и слобода“, истиче Јоксимовић.

Притисак који трпи Српска православна Црква у Црној Гори и најављени прогон свештенства и монаштва, Јоксимовић је окарактерисао, речником Живка Николића, чудом невиђеним. Ово чему смо сви свједоци, оволики притисак на једну институцију, која је старија од државе Црне Горе и која је стварала државу Црну Гору, само се у Црној Гори доживљава.

„Не знам коме је у интересу и ко види перспективу у покушају да уништи Цркву у Црној Гори. Укључен сам у поступке који се воде против беранских свештеника, присуствовао сам њиховом саслушању код тужиоца у Беранама. Од тада је прошло мјесец дана, а тужилац не доноси никакву одлуку, вјероватно из два разлога: први разлог је што у радњама пријављених свештеника нема елемената пријављеног, нити било којег другог кривичног дјела, које се гони по службеној дужности. Други је тај да државни тужилац, који је задужен са овим предметом не смије да донесе одлуку, јер ако оде на суд добиће ослобађајућу пресуду, само ће се изазвати трошкови, а, опет, нема храбрости да донесе одлуку самостално“, сматра Јоксимовић, који је неколико година био замјеник вишег државног тужиоца, прије тога судија кривичар и, како оцјењује,  веома добро познаје овај поступак.

„Тврдим да ми, у Црној Гори, имамо проблем немања тужилаца. Од кад је Божо Вуксановић отишао са мјеста ВДТ-а ми у Црној Гори немамо тужиоце са изузетком неколико људи, који знају свој посао и којима се не да да раде. Све остало је само сервис полиције - шта им год полиција сервира они то здраво за готово прихвате, а поготово када се одлуке доносе на политичком нивоу, када политика жели да подноси пријаве, да суди и пресуђује“, закључио је Јоксимовић, наглашавајући да се од судија само тражи да суде по закону и по Божјој правди.

Изразио је наду да ће, уз Божју помоћ, овај прогон наше Цркве, Архијереја,  свештеника и монаха убрзо стати и да ће се многи дозвати памети.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe