Епископ Јоаникије: Не можемо дозволити да се каљају светиње, част и образ наших предака, ктитора и завештања

У бесједи, којом се на празник Светог великомученика Прокопија, у недјељу 21. јула 2019, обратио вјерном народу, сабраном у храму у Лепенцу код Мојковца, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије се осврнуо на предлог спорног Закона о слободи вјероисповјести, којом власти у Црној Гори настоје отети црквену имовину.

Казао је да је власт ударила на светиње Српске православне Цркве и то се, по ријечима Преосвећеног Епископа, не може назвати другачије, него удар на православље.

„Подмећу нам кукавичја јаја и причају приче како сви храмови, као културна добра, морају да припадају држави, а ова држава има закон о културним добрима и тамо је лијепо дефинисано да држава не смије да улази у питање власништва културног добра. Наше најважније светиње давно су уписане као културна добра у Црној Гори. Ни комунисти нијесу одузимали храмове, нису подржавили имовину, макар, што се храмова тиче“, навео је Владика Јоаникије.

Додао је да власти у Црној Гори, од највиших адреса па до нижих, причају да су то европски стандард, а, управо, то, констатовао је Владика, јесте антиевропски стандард.

„Управо их је Европа опомињала када су доносили закон о културним добрима да не смију да улазе у питање власништва. И кад су доносили закон о културним добрима морали су то тада заобићи, али, хоће да, под именом Закон о вјерским слободама, омогуће отимачину и пљачку, да држава једним параграфом постане власник свих цркава и манастира у Црној Гори. Ко може вјеровати у њихову причу?“, поручио је Његово Преосвештенство.

Он је навео да власник има право да одређује како ће се употребљавати неко културно добро, те да држава, ако се то догоди, може довести било каквог секташа, расколника или разбојника да скрнави светиње.

„Осим тога, ова држава има и Закон о имовини, ваљда, постоји тај закон у Црној Гори и свачија имовина је заштићена. Ако неко има проблем, сматра да му је нешто отето, има ова држава судове. Има ли ова држава судове? Рекоше да има, али чујемо и да нема. Ајде да видимо шта ће бити. Према томе, ако је црквена имовина спорна, нека држава путем судова то докаже. То је, ваљда, најсигурнији начин, сигурнији од гласања у Скупштини или неког параграфа“, казао је Владика.

Истакао је да никад, до сад, ни од кога није чуо да је спорна црквена имовина, да су спорна завештања наших предака, оно што су свети ктитори прилагали Богу, Светом Георгију, Пресветој Богородици или Светом Прокопију.

„Никад ни од кога то нијесмо досада чули осим од наше власти, с друге стране, не можемо отворити  новине, има 15 и више година, а да се са многих домаћих и адреса из свијета, не поставља питање имовине наших властодржаца, нових богаташа, који су уписани на листама свјетских богаташа. Нећу овај данашњи празник да претварам у полемику са нашим властима, али морао сам ово да кажем, јер је Црква нападнута и почело је гоњење Цркве. Ово што, сада, мало, као ћуте, нијесу намјеру промијенили. Ако су видјели да су погријешили и то је људски, нека повуку овај злокобни Предлог закона, који желе да усвоје. Немају намјеру то да учине“, оцијенио је Преосвећени Епископ Јоаникије, поручујући:

„Наравно, ми смо спремни за наше светиње гинути, нема друге! Не можемо дозволити да се каљају светиње, да се каља част и образ наших предака, ктитора и завештања. Али, не дај Боже да до тога дође“.

Позвао је све оне, који се не слажу са злом намјером и безакоњем, које се припрема, да потпишу Петицију за очување светиња.

„Вјероватно је већина потписала, може бити да неки још нијесу, нијесу имали прилике. Ако то до сада нијесу учинили, нека то данас учине. Свак се мора лично уписати, нама не треба манилулација, нити какав фалсификат. Хоћемо да се човјек лично потпише и да стане иза тога, ако може и смије да стане. Ко не смије нећемо га тјерати, разумијемо и то. Људи се прилагођавају, али, овако прилагођавајући се, остасмо без образа. То је најгоре. Гази се и пљује по нашем образу!“

„Зар није пљување по образу ово што наше власти раде заједно са шиптарима и хоће овдје да направе преседан, да се ово овдје спроведе било како, па макар и не успјело, али, исти параграф стоји у једном закону о културним добрима код Хашима Тачија. Још тај закон тамо није усвојен, и види се да раде заједно, а циљ је да све српске светиње на Косову и Метохији, наша Пећка патријаршија, наши Високи Дечани, Грачаница, Богородица Љевишка и друге светиње, једним потезом, једним параграфом пређу у власништво те квази државе, коју више од пола свијета не признаје“, оцијенио је Владика будимљанско-никшићки.

Констатовао је да је потписивање Петиције ствар наше слободе и одговорности пред Богом и прецима.

„Дај Боже да празник Светог Прокопија славите у слободи кроз све будуће вјекове и ваши потомци да га славе, да се нико овдје не мијеша у свету службу, да вам нико заповједа како треба да служите, осим Цркве, која то прописује, да не дође никакав окупатор, нити било ко ко није позван, да вас угрожава и гази. Ми смо народ који је завјетован слободи, завјетовани смо да чувамо своју вјеру. Највећа издаја је била погазити своју вјеру, то је било најстрашније. Памтимо то, иако се  последњих 60, 70, 80 година радило на томе, и данас се ради, да заборавимо своју историју, своје корјене и своје светиње, да се отуђимо од њих. Али, поред свега тога, поред цијелог тог притиска, нити смо се одрекли, нити смо се отуђили“, закључио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe