Владика Јоаникије са литије у Мојковцу поручио: Само народ који поштује гробове својих предака и завештања најбољих и највећих из свог рода, заслужује бољу будућност.

Прослављање Светог великомученика Прокопија у Мојковцу, настављено је, у послеподневним часовима, свечаном празничном литијом кроз град Мојковац. Сабранима се словом архипастирске поуке обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да хришћани, у овом вијеку, не треба да очекују награде и лагодан живот.

„Господ нас својим Крстом призива да слиједимо Њега, Свете мученике, Свете апостоле и наше претке, који су остали Крсту вјерни, са Крстом се рађали, са Крстом живјели и са Крстом прелазили у нови живот. За наше претке, током вјекова турског ропства, најважније је било сачувати вјеру, име хришћанско и српско. Онога ко је превјерио народ је осуђивао као издајника. Тако је било зато што је сурова била наша историја, није било лако издржати османски јарам и сачувати вјеру“, рекао је Владика.

Додао је да нас многи не разумију и мисле да је за нас вјера формалност, као што је за многе народе Европе и Америке. Али, она то, оцијенио је Његово Преосвештенство, никад није била, па ни данас.

„Једино што трпимо последице богоодступништва, које је трајало 50 и више година. Последице су остале и, ово што нам се данас догађа, заправо, се испуњава ријеч Божја, ријеч пророчка: Дједови једоше кисело грожђе, а унуцима трну зуби. Зато смо ми, ово наше покољење на распућу“.

„Ако мислимо да окајемо своје гријехе и гријехе оних који су били одступили, морамо све да претрпимо са смирењем, али да останемо вјерни Крсту Часном и имену Божјем. Једино тако нам се отвара перспектива за нашу будућност, да сачувамо своју прошлост и своје корјене, а на такав начин ћемо сачувати и своју будућност“, поручио је Преосвећени Епископ.

Истакао је да само онај народ који поштује гробове својих предака и завештања најбољих и највећих из свог рода, који су засијали и Богу угодили, тај народ заслужује бољу будућност.

„Лажу и обмањују сви који нам говоре да се манемо прошлости, да је оставимо и да се окренемо будућности. Они који нам то говоре, који долазе из западних престоница, добро чувају историју својих земаља и својих народа. Можемо им рећи нека они забораве своје људе и своје светиње, а ми нећемо. То ћемо им рећи зато што нас врло често недобронамјерно поучавају да бисмо били као народ, који је остао без својих корјена, којим је лако управљати, који ће бити послушан својим господарима, а они ће их онда лакше искоришћавати. Уче нас томе да останемо без свог достојанства, без свог имена“, оцијенио је Владика.

То, мишљења је Владика Јоаникије, не би било тако страшно, јер знамо какви су нам пријатељи. Страшно је, истакао је он, што се у тај пројекат упрегла наша власт, појединци, који су у својим рукама сабрали велику моћ и велики утицај.

„Међутим, свака сила за времена, а Божја свевремена. Пред Богом сва та њихова моћ је прах и пепео, дим и пара и то не значи ништа за правог хришћанина, као што је био Свети Прокопије и Свети апостол Павле. Најважније је да душу сачувамо, ту је главно богатство. Да се не везујемо преко мјере за земаљско. Даће нам Бог све што је потребно за привремени, земаљски живот, ако се потрудимо да сачувамо оно што је главно, вјеру, част и образ“, казао је Преосвећени Епископ.

Додао је да таквим људима и народима Бог даје изобилно сваког добра.

„Колико је из нашег малог народа засијало великих личности, великих људи од Светог краља Јована Владимира мученика, преко Светог Саве, Светог Симеона Мироточивог, Светих Немањића и Петровића, Светог Василија Острошког до новојављеног васељенског Светитеља владике Николаја и многих других“, навео је Владика будимљанско-никшићки.

Нагласио је да је наша вјера апостолска, вјера Светог великомученика Прокопија и наших Отаца, великана, који су, истакао је Владика Јоаникије, предводили свој народ и оставили свијетли спомен, свјетлу успомену на млађа покољења.

„Ево, лијепог празника и лијепог дана у граду Мојковцу. Прославу овог светог празника започели смо у новоподигнутој цркви у Лепенцу, а нашу свечаност завршавамо свештеном литијом кроз град Мојковац. Славимо име Божје и сјећамо се Мојковачких јунака, који су, овдје, на Божић, својом крвљу запечатили своју вјеру и оставили нам завјештање да љубимо браћу, да љубимо своју отаџбину, да љубимо једни друге, да се не дијелимо“.

„Из те њихове крви, силом Крста Христовог, подигнута је ова светиња, храм Рођења Христовог у Мојковцу. Зато овдје завршавамо данашње славље и нека свима буде на здравље и на спасење. Нека молитве Светог Прокопија буду са свима вама, вашим породицама, вашим домовима, потомством, сада и увијек и у будуће вјекове“, закључио је Преосвећени Епископ Јоаникије.       

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe