САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ (13.12.2020.)

Свједоци смо да се ових дана врши оркестрирана кампања у низу безочних напада на Митрополију црногорско-приморску, Српску православну цркву, епископа будимљанско-никшићког и администратора МЦП, господина Јоаникија, али и да се брутално и беспризорно покушава оклеветати блаженопочивши митрополит Амфилохије.

САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

УКЦГ не може дозволити да се напади врше на личност митрополита, тим прије што је он био и најугледнији члан нашег Удружења. А  данас се на његове ријечи позивају и неки, којима се не вјерује ни након митрополитовог упокојења, а који се на његов ауторитет нијесу смјели позивати за његова живота.

С тим у вези, Удружење књижевника Црне Горе, које безмало биљежи осам деценија свог постојања, не може остати нијемо на грубе неистине, које се олако пласирају у јавности са различитих високих адреса.

Оно, што којекакви насртљивци треба да знају, јесте да је Црква баштинила и очувала ћирилично писмо и српски језик, који су вјековима били на удару многих окупатора, али и савремених силника, у шта смо се увјеравали посљедњих двадесетак година. Црква је била та, која је одиграла можда и најзначајнију идентитетску улогу кад је у питању наш народ, и била, као права мати, једино крило, мјесто гдје су уточиште могли наћи сви они који су држали не само до своје вјере, него и свог имена и презимена ћириличног.

Управо Црква је под своје окриље свила све оне који нијесу пристајали на компромисе с културним и научним фалсификатима, преко којих су и разорени црногорско јединство и суштина током посљедње три деценије.

Данас, кад неки покушавају оклеветати МЦП и њеног митрополита Амфилохија за којекакве расколе, морамо истаћи да су МЦП и њен митрополит заслужни што Удружење књижевника Црне Горе, након срамног скидања са буџета од стране режима, и протјеривања из свих државних медија и институција, није било угашено и у потпуности раскућено. Наша Црква је стала иза нас, и омогућила писцима да се њихова ријеч чује.

А то се десило у држави, у којој су владике и владари били управо најзначајнији писци и пјесници. Стога је у тој и таквој држави данас крајње недопустиво да се чак језик једног владике, од стране предсједника исте, назива „уличарским”.

УКЦГ наглашава да је неопходно створити здраву културну климу и омогућити нормалан и несметан живот свих људи у Црној Гори, уважити реалност и глас народа који, чини се, никад није био јачи и одлучнији, при чему све покушаје подметања треба санкционисати и предуприједити.

Новица Ђурић,
Предсједник УКЦГ

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe