Рукоположење у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије служио је, у пету недјељу Часног поста – Глувну, посвећену Преподобној Марији Египћанки, 18. априла 2021. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Рукоположење у манастиру Ђурђеви Ступови

Током литургије Преосвећени Епископ је монаха Сионија (Зорића), апсолвента на Православном Богословском Факултету Универзитета у Београду и сабрата Манастира, рукоположио у чин јерођакона.

Архипастирском бесједом обратио се Владика Јоаникије, осврнувши се на данашње свето Јеванђеље, које говори о томе како је Христос, приближавајући се Јерусалиму, говорио својим светим ученицима о свом страдању.

„Рекао је да ће га фарисеји, књижевници и свештеници предати на смрт, али да ће Он васкрснути у трећи дан. Међутим, ученици Његови и апостоли, иако су били са Њим дуго, нијесу могли правилно да схвате шта им Он говори и који је смисао тога, нарочито када је говорио о страдању. И раније, сјећамо се послије Преображења, назначио је како ће ићи у Јерусалим и да ће тамо бити предат на смрт, те је апостол Петар, који Га је исповједио да је Син Бога живога, рекао: Господе, неће то никако бити“, навео је Епископ.

Додао је да је Христос одговорио Петру оштром ријечју и да се Петар покајао. Он, појаснио је Владика, није могао да схвати Христово понижење и Његову службу до краја, када је Христос, уочи тајне вечере, хтио да опере ноге својим ученицима.

„Петар је рекао да може свима да опере ноге, али да њему неће, јер није могао да схвати смисао Христовог понижења и служења. Овдје имамо још један већи неспоразум, када је Христос рекао шта ће бити у Јерусалиму, апостоли су осјетили да ће се десити нешто судбоносно и значајно за цијелу историју и за све људе, за садашњост и за будућност, па су браћа Јован и Јаков рекли: Господе, дозволи нам, када будеш у својој слави, да сједнемо један са десне, а други са лијеве стране“, казао је Његово Преосвештенство, појашњавајући да су они хтјели првенство и повластице за себе.

„То је људски, али није баш добро све што је људски. Господ им благо одговара: Ја то дати не могу, него вас питам: Можете ли пити чашу коју ја пијем и крстити се крштењем којим се ја крштавам? Они су рекли да могу. Вјероватно да нијесу разумјели смисао Господњег питања до краја, јер им је Христос говорио о свом страдању. Сигурно да нијесу могли схватити шта значи испити чашу Господњу. Када је дошао тај час, час Христовог понижења, страдања и распећа, сви апостоли, осим Јована Богослова, су се разбјежали, подлегли су страху“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Појаснио је да чаша Христова значи Његово страдање и жртву за цио род људски.

„То је Његова љубав, јер се Његова жртва изједначава са Његовом љубављу. То је љубав која се жртвује, а Његова жртва се не односи на једног човјека, нити само на једно вријеме, него се односи на све људе, све народе, сва времена и сву вјечност. Онај ко је сапричасник чаше Господње обесмрћује се, јер прима божанску вјечност, сједињује се са Христом Господом у Коме је Извор вјечног живота“, истакао је Владика.

Осврнуо се на још једну поуку, која је, сматра Владика, важна за све људе и заједнице – када Господ каже: Знате да кнезови народни владају народом и поглавари његови управљају њим. Али, међу вама да не буде тако; него који хоће да буде већи међу вама, тај нека вам служи. Ја нијесам дошао да ми служе, говори Господ, него да служим и не само то, него и да дам живот свој у откуп за многе. Видите како је то све другачије од обичног људског поимања и како нам треба много док се одвикнемо од обичног људског поимања о смислу живота и свему другоме“, казао је Преосвећени Епископ, нагласивши да треба да се непрестано поучавамо из Светог писма, које је, по његовим ријечима, наука живота којом налазимо смисао живота.

Он је честитао новорукоположеном јерођаку оцу Сионију, сабрату манастира Ђурђеви Ступови.

„Данас смо имали велику радост на овој светој служби, јер смо добили новог јерођакона. Синоћ се замонашио наш нови сабрат монах Сионије, а јутрос је примио ђаконски чин, да се одмах укључи у службу Божју, да служи светом олтару, јер се лијепо спремао од најранијег дјетињства за ову свету службу и Бог га је тога удостојио. Велика је то радост јер силазе Дарови Светог Духа, облачи га Господ у силу са висине и укрепљује га за вршење свете службе Божје“.

„Нека нашем новом ђакону монаху Сионију Господ дарује изобилно своју благодат и милости, да га укријепи на ову свету службу и да у њој часно, честито и на своје спасење истраје до краја живота, у светој служби Господу, како га Црква Божја буде упућивала, да са послушношћу носи свој крст и бреме свештеничке службе“, казао је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe